A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Áttörés a nádasban fészkelő madarak zavarásmentes felmérésében

Üstökösgém, jobb oldalon a magasból készült felvétel látható
Üstökösgém, jobb oldalon a magasból készült felvétel látható
Vágólapra másolva!
A bioindikátorok az egészséges környezetünk megőrzésének kulcsai lehetnek. akkor ismerhetjük fel időben a természet törékeny egyensúlyának átbillenési pontjaihoz vezető utat, ha mélyreható megfigyeléseket végzünk.
Vágólapra másolva!

A gémek költőtelepeinek változása is ilyen jelzés lehet, de a terepen nehezen figyelhetők meg a nádasok sűrűjében rejtőző egyedek. A légi felmérés pedig rendszerint megzavarja, sokszor át is mozgatja őket.

A napokban magyar kutatók eredményeiről jelent meg tudományos cikk, mely arról számol be, hogy minden eddiginél nagyobb felbontású légi felvételeken lehet megszámolni a gémeket, fészkeiket, fiókáikat és tojásaikat viszonylag nagy, akár 700 méteres repülési magasságból. A cikkben bemutatott műszaki újítást a neves tudományos szakfolyóirat, a Sensors közölte.

Üstökösgém, jobb oldalon a magasból készült felvétel látható Forrás: MORVAI EDINA, BAKÓ GÁBOR

Az Interspect Csoport kutatói olyan műszaki hátteret dolgoztak ki, amellyel nagy magasságból is elérhető olyan nagy felbontás, hogy fotótérképeken a különböző fajok egyedei és fészkei megszámlálhatók legyenek. A Kiskunsági Nemzeti Park munkatársai elsősorban arra keresték a választ, hogy meddig csökkenthető a felmérés terepi felbontása a populáció gazdaságos, de még megfelelő pontosságú felmérése érdekében.

A klasszikus repülőgépes és sárkányrepülős légi felméréssel csak a fészkek számlálhatók biztonságosan, míg a drónok csak alacsonyról tudnak kellően részletes képeket készíteni és jelentős zavarást okoznak, még ha ez nem is azonnal, de a madarak felrebbennek Forrás: Biró Csaba

A természetvédelem szempontjából nagyon lényeges olyan monitoring rendszerek kialakítása, amely idejében felfedi a környezetben beállt változásokat.

„A megbízható, gyakori mintavételezésű monitoring eljárások sikere azon alapul, hogy olyan indikátorokkal dolgozzunk, amelyek térben és időben megbízhatóan nyomon követhetőek. A távérzékelési eljárások esetében ilyen például az erdőrezervátumok felső lombkoronaszintjének vizsgálata, a gyepterületek foltdinamikájának térképezése, az inváziós növényfajok terjedési vektorainak folyamatos ellenőrzése, és a kitakarástól mentes vízimadár kolóniák állapotának költési időszakban történő légi felmérése" – mondta el Bakó Gábor, az Interspect csapatának társvezetője.

(a) 7,5 és (b) 1,5 cm részletességű képeken a gémfajok nem azonosíthatók biztonságosan. Nagy kócsagok (c) és szürke gém a fészkén (d) a 0,7 cm terepi felbontású ortofotó részletén, ahol még a kisebb fajok is detektálhatók Forrás: Bakó Gábor

Az édesvízi költőtelepek egyed- és fészekszámát régen terepi módszerekkel becsülték meg, ám ezek a módszerek nem bizonyultak elég megbízhatónak. A 20. század második felében kezdtek elterjedni azok az eljárások, amelyek a költőtelepek levegőből történő megfigyelésén alapultak, ám a fényképező berendezések és a vizuális megfigyelés felbontási korlátai miatt nagyon megközelítették a fészkeket. A megközelítés miatt ezek a légi felmérések is a telepek nagymértékű zavarásával jártak.

0,7 cm terepi felbontású ortofotó-mozaik a detektált egyedekkel és fészkekkel Forrás: Bakó Gábor

2006-2014 közötti időszakban kidolgoztak egy nagy terepi felbontású precíziós eljárást, amelynek segítségével nagy magasságból (450 – 800 m) is pár milliméter terepi felbontású, egybefüggő ortofotó-térképet tudnak készíteni pár km2 területekről. Az eljárást azóta több éve sikerrel alkalmazták például a Kolon-tavi mintaterület esetében, illetve az elmúlt évek tapasztalatai alapján szeretnék felhívni a figyelmet a zavarásmentes vizsgálat létjogosultságára.

A kis és közepes felbontású felvételek elemzését nehezíti a fészkekre hasonlító növényzeti struktúrák megjelenése, amelyek viszont jól felismerhetők a 0,7 cm terepi felbontású felvételen Forrás: Bakó Gábor

A 7-10 cm terepi felbontású felmérések a gémeknek mindössze 20,9 százalékát; az 1,5 cm terepi felbontású felmérések 37,5 százalékát detektálták, míg a 0,7 cm terepi felbontású felmérés a gémfajok 99,6 százalékát detektálta.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!