Székrekedés végzett a világ legpechesebb gyíkjával

pörgefarkú gyík
A CT vizsgáltok is kimutatták a csomót
Vágólapra másolva!
A zsíros, homokos étrend okozta egy pörgefarkú leguán vesztét a floridai Cocoa Beach partjainál. A székletének tömege annyira nagy volt, hogy az állat testtömegének csaknem a 80 százalékát tette ki.
Vágólapra másolva!

A pörgefarkú leguán (Leiocephalus carinatus) rovarokra és más, apró csúszómászókra vadászott a floridai partokon egy pizzéria közelében, ám a táplálékkal együtt a zsírral átitatott homok részecskéit is lenyelte.

– mondta Natalie Claunch biológus a LiveScience online tudományos portálnak. – Ráadásul minél többet evett, a beleiben felhalmozódott bélsár annál masszívabb lett. A szerencsétlen gyík ezért egy idő után már nem tudott táplálkozni és a nőstény lassan éhenhalt.

A CT vizsgáltok is kimutatták a csomót Forrás: Edward Stanley, Florida Museum

Mire a kutatók rábukkantak a parton, sajnos már elpusztult. Rögtön felismerték, hogy a hasában nem tojások vannak.

– mutatott rá a szakember. – Ez viszont egy félig szilárd, gittszerű tömeg volt.

A bent rekedt széklet az állat testtömegének a 80 százalékát tette ki Forrás: Edward Stanley, Florida Museum

Az állat boncolása azt mutatta, hogy gyík belső szervei annyira összenyomódtak, hogy azok teljesen elsorvadtak, különösen a petefészek és a máj. Edward Stanley, a floridai Természettudományi Múzeum herpetológiai osztályának tudományos munkatársa szerint

a beleiben felhalmozódott bélsár tömege annyira sűrű volt, hogy az még a kompoutertomográfiai (CT) vizsgálatok során is látható volt.

A szerencsétlenül járt gyík összesen 28 grammot nyomott, míg a beleiben található csomó 22 grammot tett ki, vagyis az állat teljes tömegének körülbelül a 78,5 százalékát. Ez pedig „a legnagyobb széklet/testtömeg arány, amit ma élő állatnál valaha feljegyeztek".

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!