Hallotta? Egyszerűen megváltoztatták az éneküket a verebek

fehértorkú verébsármány
Egyszerűen megváltoztatta az énekét a fehértorkú verébsármány
Vágólapra másolva!
Meglepő dallamot énekelnek a kanadai fehértorkú verébsármányok. A szakemberek szerint egyszerűen „elhagyták a régi dalt, cserébe egy trendi, új dallamért", bár a jelenség hátterében álló, rejtélyes okot még vizsgálják.
Vágólapra másolva!

Az eddig három dallamot kettőre cserélték

A legtöbb madár ugyanazokat a dallamokat alkalmazza már évezredek óta, amelyek általában nem változnak. Így tudják például felismerni a fajtársaikat anélkül, hogy látnák egymást. Az új kutatások szerint azonban ezek a dallamok idővel mégis megváltozhatnak.

Az elmúlt két évtizedben ugyanis a fehértorkú verébsármány (Zonotrichia albicollis) a hagyományos énektől kissé eltérő variánsot kezdett el használni.

A Brit Kolumbiában kezdődött új dallam hamarosan elterjedt Kanada nyugati és középső területein: a madár egyszerűen megváltoztatta az addig három hangos hívást egy kéthangú dalra. Az új dallamok pedig idővel teljesen kiszorították a korábbi típust.

Egyszerűen megváltoztatta az énekét a fehértorkú verébsármány Forrás: Flickr

Bár néhány madár dallama kapcsán már megfigyeltünk egyfajta lassú fejlődést, a madárdaloknak ezt a gyors változását még soha nem tapasztaltuk

– mondta Ken Otter, az Északi Brit Kolumbiai Egyetem ornitológusa a National Geographic online portálnak, aki 1990-es évek végén figyelt fel a kanadai verébsármányok szokatlan énekére és azóta vizsgálja őket. – Ez az új dallam lehet az első, amely „egy daltípus kulturális evolúciójának ilyen mértékű terjedését mutatja be".

A dallamot rögzítő kutatók leírása szerint az új ének ráadásul rendkívül fülbemászó, amely olyan mintázatokat fed fel, amelyek korábban észrevétlenül maradtak.

Az új dallam már több ezer kilométert meghódított

A madarak énekét azonban nemcsak hallgatni kellemes, de fontos információkkal is szolgál például az énekes egészségéről és kondíciójáról. A többi szárnyashoz hasonlóan a hím verebek is több okból énekelnek: egyrészt a területük határainak hirdetése, másrészt a tojók elcsábítása érdekében.

Ezeket a dallamokat a fejlődésük korai szakaszában sajátítják el.

A fehértorkú verébsármányok korábbi, klasszikus dallama helyi fordításban eddig így hangzott: „ Ó, édes Kanada, Kanada, Kanada"; ma már ugyanezek a madarak inkább ezt éneklik: „Ó, édes Kana-, Kana-, Kana-, Kanada."

Ez a módosulás a megfigyelések és a geolokátorokkal rögzített madárdallamok alapján 2000 és 2019 között mintegy 3300 kilométert utazott:

2014-re már szinte minden verébsármány ezt csiripelte a területen.

Az új dallamok talán azért népszerűek, mert különlegesek Forrás: Wikimedia Commons/Flickr

– mutatott rá Ken Otter. – Korábban ilyen dalterjedést még nem dokumentáltunk egyetlen madárfajnál sem, de talán gyakoribb, mint azt gondoltuk.

Hozzátette: természetesen az is lehetséges, hogy ez a fajta kulturális jelenség már korábban is megjelent, de eddig észrevétlenül maradt.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről