Több milliárd tonna jeget vesztettünk már el

Jeges-tenger
Jegesmedvék (Ursus maritimus) a Jeges-tenger jegén.
Vágólapra másolva!
A legfrissebb kutatások szerint a Föld fagyott területeiről származó, több milliárd tonna jégveszteség valószínűleg további 0,4 Celsius-fokkal növelheti a globális hőmérsékletet. A tudósok most közzétett tanulmányukban kiemelik a melegedés „ördögi körének" veszélyét.
Vágólapra másolva!

A jégveszteség komoly tényezőt jelent

A sarkvidéki nyári tengeri jég szintje évtizedenként több mint 10 százalékkal csökkent az 1970-es évek vége óta, miközben a hegyi gleccserek nagyjából 250 milliárd tonna jeget veszítettek az elmúlt évszázad során.

A jégveszteség a nyugat-antarktiszi és grönlandi jégtakarók környékén észrevehetően felgyorsult, és máris felülmúlta a tudósok által vázolt, a legrosszabb eshetőségnek számító olvadási forgatókönyveket.

A jégolvadás számos állat fennmaradását is veszélyezteti Forrás: https://phys.org/news/2020-04-north-pole-ice-free-summer.html

A szakemberek évtizedek óta megpróbálják számszerűsíteni, hogy ez az olvadó jég hogyan járul hozzá a tengerszint emelkedéséhez,

hiszen tudják, hogy csak az antarktiszi és grönlandi terület önmagában elegendő fagyott vizet tartalmaz ahhoz, hogy az óceánok magasságát mintegy 60 méterrel megnövelje. Eddig azonban kevesen tudták megjósolni, hogy ez

a jégveszteség hogyan járult hozzá az ipari korszak kezdete óta a fosszilis tüzelőanyagok miatt kialakuló, globális felmelegedés eddigi 1,0 Celsius fokos emelkedéséhez.

A németországi Potsdami Klímahatáskutató Intézet (PIK) kutatói most olyan éghajlati modellt használtak, amely a légkör, az óceán, a tenger és a szárazföldi jég adatait tartalmazza, és amivel meg tudják jósolni a hőmérséklet változását a jégveszteség kapcsán, a különböző kibocsátási forgatókönyvek alapján.

A jégsapka elolvad és eltűnik

A Nature Communications tudományos szaklapban publikált tanulmányukban a szakemberek megállapították, hogy a jelenlegi légköri szén-dioxid szint mellett az északi-sarki tengeri jég, a hegyi gleccserek és a sarki jégtakarók olvadása mintegy 0,4 Celsius fokkal emeli a hőmérsékletet.

A jégveszteségből származó hőmérséklet-növekedés fő mozgatórugója a albedo visszacsatolásnak nevezett folyamat:

ahogy a jégsapka elolvad és eltűnik, a sötét óceán nagyobb része kerül felszínre: a sarkvidék visszaverő képessége, vagyis albedója csökken.

A jégolvadás a gleccsereket is veszélyezteti Forrás: Yahoo News

– mondta Nico Wunderling a ScienceAlert online tudományos portálnak, aki az albedó-effektust ahhoz hasonlította, amikor valaki nyáron fehér vagy fekete ruhát visel; a sötétebb ugyanis könnyebben átmelegszik.

Hozzátette: ez a Föld egyik úgynevezett éghajlati „visszacsatolási hurokja", amelyben a megemelkedett hőmérséklet további jégveszteséghez vezet, ami tovább növeli a hőmérsékletet.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről