A természetvédők erőfeszítései és az igazságszolgáltatás néhány intézkedése ellenére továbbra is kifogják a cápákat, hogy eladják az uszonyukat, amiből a bizonyos körökben ínyencségnek számító cápauszony levest készítenek. A természetvédők azt feltételezték, hogy a legtöbb cápát a nehezen monitorozható nyílt óceánból fogják ki, azonban most bizonyítékot találtak rá a kutatók, hogy ez nem így van. A legtöbb halpiacra kerülő cápauszonyt világszerte a partmenti zónákból kifogott cápákról vágják le. Hogy kiderítsék a cápauszonyok forrását, a kutatók San Francisco, Hong Kong, Vancouver, Brazilía
nagy számú halpiacairól megszerzett 5.000 mintán genetikai analízist végeztek,ami nem csak azt tárta fel, hogy milyen fajoktól származnak, hanem azt is, hogy honnan kerültek oda.
Élőhely modellezést is alkalmaztak, hogy jobban be tudják azonosítani, hol fogták ki a cápákat.
A kutatók azt találták, hogy a minták közt több veszélyeztetett faj volt, mint amire számítottak,
és hogy a vizsgált minták Mexikó, Japán, Indonézia, Brazília és Ausztrália partmenti területeiről származnak.
Ez megállapítás lehetőség, hogy csökkentség a cápauszony kereskedelmet, mert sokkal könnyebb megállítani a cápák gyilkolását a partmenti övezetekben, mint a nyílt óceánon.
(Forrás: https://phys.org/news/2020-10-shark-fins-fish-species-caught.html)