Ezt lehet tudni a Moderna vakcináról

Moderna vakcina
(FILES) In this file photo taken on November 18, 2020 shows a syringe and a bottle reading "Vaccine Covid-19" next to the Moderna biotech company logo. - US firm Moderna said it would file requests for emergency authorization of its Covid-19 vaccine in the United States and Europe on November 30, 2020, after full results confirmed a high efficacy estimated at 94.1 percent. "We believe that our vaccine will provide a new and powerful tool that may change the course of this pandemic and help prevent severe disease, hospitalizations and death," said the company's CEO Stephane Bancel. (Photo by JOEL SAGET / AFP) / -- IMAGE RESTRICTED TO EDITORIAL USE - STRICTLY NO COMMERCIAL USE --
Vágólapra másolva!
A Moderna mRNS alapú vakcináját már Kanadában és az Amerikai Egyesült Államokban engedélyezték. December 30-án jelent meg a klinikai hármas tesztfázist értékelő tudományos publikáció, a New England Journal of Medicine tudományos lapban, a Virológia Pécs ez alapján összegyűjtötte, hogy mit lehet tudni a vakcináról. 
Vágólapra másolva!

A Moderna vakcinája a Pfizer és az AstraZeneca mellett a vezető vakcinák közé tartozik,

2021-ben 1 milliárd adagot terveznek legyártani és eljuttatni a világ számos országába.

Az EU megállapodása szerint minden bizonnyal Magyarországra is.

A Moderna vakcina, technológiáját és működését tekintve a Pfizer vakcinához hasonlóan,

egy mRNS vakcina, amely lipid nanorészecskékkel történő bevitelt követően a vírus tüskefehérjéjét készítteti el a sejtjeinkkel – így alakítva ki az immunitást.

A „csomagolásként" szolgáló lipid nanotechnológia itt valamivel kedvezőbb a tárolás szempontjából, így az 6 hónapig -20 C-on történhet - írják a pécsi virológusok.

A klinikai tesztfázis eredményei

A vizsgálatot összesen 30 420 emberen végezték, közülük 14 550 kapta az mRNA-1273 névre hallgató vakcina készítményt, míg másik felük placebot.

A vizsgálati csoportba, a COVID szempontjából magas kockázatúnak számító krónikus betegséggel élőket is bevontak,

így krónikus tüdőbetegséggel, súlyos szívbetegséggel, súlyos elhízással, diabétesszel, súlyos májbetegséggel élőket és HIV vírussal fertőzött személyeket is. Korcsoportok tekintetében 18 év feletti egyéneket és 65 évnél idősebbeket is vizsgáltak.

A vakcina két dózisú, melyet 28 nap eltéréssel szükséges beadni

és a lezajlott klinikai teszt eredményei alapján, a teljes vizsgált populációra nézve

94%-os védelmet nyújtott COVID-megbetegedés ellen.

A súlyos megbetegedés ellen 100%-ban védelmet nyújtott. A kezdeti védelem kialakulása az első dózist követő 14. nap után figyelhető meg.

Forrás: AFP/Joel Saget

Oltás utáni reakciók?

Oltási reakció tekintetében,

súlyos mellékhatásról nem számoltak be,

és az enyhe (oltási hely fájdalma, pirosodás, duzzanat) vagy közepes (fejfájás, izomfájás, láz) mellékhatások is 1-3 napos intervallumban elmúltak. Összehasonlítva a bárányhimlő ellenes vakcina oltási reakcióival, az első dózis annál kedvezőbb, míg a második dózis azzal hasonló gyakorisággal hozott enyhe vagy közepes oltási reakciókat - jegyzi meg a bejegyzés.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről