Bár az emberi faj több tekintetben racionális, ám nem minden tekintetben. Az Appetite tudományos folyóiratban most publikált tanulmányban a kutatók a szenzoros és egyéb hatásokat vizsgálták az emberek étel- és italválasztására vonatkozóan. Következtetéseik több meglepő eredményt is tartogattak.
Azt a furcsa gyakorlatot vizsgálták, miszerint ha egy szendvicset vagy más, hideg ételt vásárolunk, akkor a rendelésünk mellé „gyakran becsúszik" még néhány plusz tétel.
A tudósok megállapították, hogy azok a vásárlók, akik ilyen ételeket vásároltak, kétszer nagyobb eséllyel rendeltek „a la carte extrákat", például sült krumplit és süteményeket, mintha a szendvics „puszta hidegsége nem tudná őket kielégíteni kísérő kiegészítések nélkül".
A szakemberek szerint egy ilyen étkezés során az agyunk úgy érzi, hogy "ez csak egy hideg szendvics", ami nem lehet elég, és ami önmagában nem adhat megfelelő jóllakottság érzést.
A kutatásunkban bemutattuk, hogy az ételek és italok felszolgálási hőmérséklete is befolyásolja a fogyasztók kiegészítő vásárlásait
– írta Sara Baskentli, Lauren Block, Maureen Morrin a tudományos publikációban, amit a ZME Science online tudományos portál idéz. – Utóbbi abban jelentkezett, hogy az éhes vásárlók egyetlen étkezés során további ételeket és italokat rendeltek, mintegy kiegészítésként.
Magyarázatként megjegyezték, hogy a meleg ételeket általában tudat alatt a családi ünnepekkel azonosítjuk, ami arra emlékeztet minket, hogy valaki törődik velünk, mert azért süt-főz, hogy mi táplálkozni tudjunk.
A meleg ételt tehát akaratlanul is a gondoskodással tesszük egyenlővé, míg a hideg étel pont ennek az ellenkezőjét képviseli.
A hipotézis teszteléséhez a kutatók két héten át vizsgálták egy kávézó megrendeléseit, összesen 123 vásárló táplálkozási szokásait elemezve. Végül arra jutottak, hogy nem csak a hideg szendvicseket vásárlók kértek kétszer nagyobb eséllyel valamiféle „kiegészítőt", de a hideg italokat rendelők is háromszor többször vásároltak élelmiszereket is, például kiflit vagy muffint.
A szerzők kiemelték, hogy mindez jól jelzi az étvágy és az éhség közötti fontos különbséget, amire az egészségünk érdekében nem árt még jobban odafigyelni.