Búvárok vitték biztonságos mélységbe a kis cápákat

bambuszcápa
A kistestű bambuszcápák semmilyen veszélyt sem jelentenek az emberre
Vágólapra másolva!
Negyven hosszúfarkú szőnyegcápa ivadékot (vagy más néven bambuszcápát) telepítettek fajmegőrző szakemberek múlt héten a Thai-öböl mélyére, elősegítendő a veszélyeztetett faj megmentését.
Vágólapra másolva!

Búvárok engedték szabadon a cápaivadékokat

Az indopacifikus tengerekben élő, kicsiny, lassan mozgó, csíkos testű ragadozónak igen hosszú a farka, erről kapta a nevét. Az elmúlt években sorolták a mérsékelten fenyegetett fajok közé a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listáján, mivel az állat igen népszerűvé vált a halakat gyűjtők és az egzotikus ételeket kedvelők körében.

Az ivadékokat a Thai-öböl mélyén engedték szabadon Forrás: Suid-Kaap Forum

"Ahelyett, hogy a legtöbb más tengeri állathoz hasonlóan a víz színén engednénk a tengerbe őket, lemerülünk a tengeraljzatra, hogy biztonságos területen engedjük ki a fiatal cápákat, hogy jobban biztosítsuk túlélésüket. Ha a vízfelszínen engedjük el őket, jelentős az esélye, hogy a nagyobb halak megeszik a kis cápákat" - magyarázta Udom Krueniam thaiföldi halászati illetékes a Reuters hírügynökségnek.

Barnasávos bambuszcápa (Chiloscyllium punctatum) Forrás: Florida Museum of Natural History

A két-három hónapos barnacsíkos bambuszcápákat egy számukra telepített mesterséges korallzátonynál engedték ki a búvárok a kosarakból mintegy 18 méter mélyen.

Eddig sikeresnek bizonyult a telepítési program

A Thai-öbölben és Délkelet-Ázsia, Japán illetve Észak-Ausztrália térségében élő hosszúfarkú szőnyeg, vagy baranacsíkos bambuszcápák (Chiloscyllium punctatum) a legkisebb tengeri ragadozók közé tartoznak,

maximum 1,2 méteresre nőnek meg és az emberre egyáltalán nem veszélyesek.

A kutatók azt remélik, hogy az öböl mélyére engedett ivadékok megtelepednek új otthonuk térségében, és szaporodni is fognak.

A kistestű bambuszcápák semmilyen veszélyt sem jelentenek az emberre Forrás: Eurekalert.org

A kutatók nem a ragadozók által fenyegetett tengeri környezetben, hanem a szárazföldön lévő Panida BuaLangka kutatóintézet akváriumában segítik a tojások költését és a kicsinyek kikelését. Udom szerint egy tavalyi sikeres keltetési program következtében idén több ivadékot tudnak az öbölbe telepíteni. Programjukban eddig már több mint 200 fiatal cápát engedhettek ki a Thai-öböl mélyén.

(Forrás: MTI/Reuters)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről