A Nutritional Neuroscience tudományos szaklapban publikált tanulmány szerint a nagyobb mennyiségű kávé fogyasztása a demencia fokozott kockázatával és a teljes agytérfogat csökkenésével jár. A tanulmány összesen 17 702, 37-73 év közötti résztvevő adatait elemezte. A kutatók megállapították, hogy
53 százalékkal nőtt a demencia kockázata azoknál, akik napi hat vagy több csésze kávét fogyasztottak,
miközben az csökkent agyuk térfogata, beleértve a fehér- és szürkeállományt és a hippokampuszt.
A kávé a világ legnépszerűbb italai közé tartozik, mégis kritikus fontosságú, hogy megértsük az esetleges egészségügyi következményeit
– mondta Kitty Pham, a tanulmány vezető kutatója és a Dél-ausztráliai Egyetemen doktorandusz hallgatója a ZMEScience online tudományos portálnak. – Ez a legszélesebb körű vizsgálat a kávé, az agytérfogat-mérés, a demencia és a stroke kockázata közötti összefüggésekről.
Hozzátette: az összes lehetséges permutációt figyelembe véve azt tapasztalták, hogy a magasabb kávéfogyasztás jelentősen összefügg az agy térfogatának csökkenésével. A tudósok szerint lényegében
a napi hatnál több csésze kávé elfogyasztása már kockázatot jelenthet olyan agybetegségekre, mint a demencia és agyvérzés.
A szakemberek emlékeztettek arra is, hogy demencia világszerte körülbelül 50 millió embert érint, ami befolyásolja az egyén gondolkodását, memóriáját, viselkedését és akár a mindennapi feladatok elvégzésének képességét is.
És bár a tanulmány egyelőre nem talált választ arra, hogy a túlzott koffein milyen pontos mechanizmusok által befolyásolja az agy egészségét, de az
eredményei határozott érveket fogalmaznak meg a nagy mennyiségű kávé fogyasztásával szemben.
A kutatók szerint azonban nem kell lemondanunk a kedvenc feketénkről. Azt tanácsolják, hogy tartsuk hidratált állapotban magunkat, és ne felejtsünk el meginni egy kis vizet a kávé mellé.