Ötvenhét órát repült ez a költözőmadár, majd hirtelen visszafordult

kis goda
A kis goda a magas észak fészkelő madara, költőterülete az északi sarkkörön túl, Észak-Skandináviától Nyugat-Alaszkáig húzódik
Vágólapra másolva!
Több ezer kilométert repült hiába egy Alaszkában fészkelő kis goda, a költözőmadár telelő helyére, Új-Zélandra tartott, ám az erős szél visszafordulásra kényszerítette, és ötvenhét órás folyamatos repülés után tért vissza az alaszkai partokra.
Vágólapra másolva!

A kis goda (Limosa lapponica) vándorlását a lábára rögzített jeladóval követte az új-zélandi környezetvédelmi minisztérium. A hatóság közlése szerint a madár a Yukon és Kuskoksvim folyók deltájából indult útnak a Csendes-óceán déli része felé.

A felnőtt madár azonban 2000 kilométer után olyan heves szélbe ütközött, hogy vissza kellett fordulnia.


Mintegy 57 órányi nonstop repülés után ismét Alaszkában landolt.

A kis goda a magas észak fészkelő madara, költőterülete az északi sarkkörön túl, Észak-Skandináviától Nyugat-Alaszkáig húzódik Forrás: Wikimedia Commons/Tim Bowman

– mondta Phil Battley, az új-zélandi Massey Egyetem zoológusa. – Az évek során mintegy 70 kis godát követtünk figyelemmel, ahogy elhagyja Alaszkát és ez az első, amelyről tudjuk, hogy rossz időjárás miatt visszafordult.

Más egyedek, amelyek ugyanebben az időben indultak el Alaszkából, eljutottak Új-Zélandra. A kutatók érdeklődéssel várják, mit fog most tenni a madár, meddig tart, amíg kipiheni magát, és hogy el tud-e még repülni Új-Zélandig.

– véli Battley. – Észlelte, hogy szembeszéllel találkozott és tudta, hogy ez nem jó kezdet egy tíznapos repüléshez.

Ugyanez a példány tavaly szintén heves szelekkel találkozott, ezért akkoriban egy hónapot töltött a csendes-óceáni Új-Kaledónia szigetein.

A kis godák vándorútjuk során 11 ezer kilométert repülnek megállás nélkül, ez a madárvilág egyik leghosszabb vándorlása.

(MTI/dpa)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről