A magashegységek levegőjében is találtak mikroműanyagot

Mount Everest
A tudósok egyet értenek abban, hogy ez a világ legmagasabb hegye
Vágólapra másolva!
A Mount Everesttől a Mariana-árokig mindenütt megtalálható a mikroműanyag, még magasan a Föld troposzférájában is, ahol a szelek nagy távolságokba elhordják - állapította meg egy új kutatás.
Vágólapra másolva!

A mikroműanyagok olyan apró, 5 milliméteresnél kisebb műanyagtöredékek, amelyek csomagolásokból, ruhákból, járművekből és egyéb forrásokból származnak. Jelen vannak szárazföldön, vízben és levegőben.

A franciaországi Nemzeti Tudományos Kutatóközpont (CNRS) tudósai 2877 méter tengerszint feletti magasságban, a Francia-Pireneusokban lévő Pic du Midi Obszervatóriumban gyűjtöttek adatokat. Ez egy úgynevezett "tiszta állomás", mivel a helyi klíma és környezet korlátozott befolyással van rá.

Hetente 10 ezer köbméter levegőt teszteltek 2017 júniusa és októbere között és megállapították, hogy az összes minta tartalmazott mikroműanyagot.

Még a Mount Everesten is található mikroműanyag Forrás: Pinterest

Időjárási adatok segítségével kiszámolták a mintákat hozó különböző légtömegek útvonalát és megállapították, hogy egyes légtömegek Észak-Afrikából és Észak-Amerikából érkeztek.

Steve Allen, a tanulmány vezető szerzője, a kanadai Dalhousie Egyetem munkatársa elmondta, a részecskék hatalmas távolságokat tesznek meg, mivel nagy magasságokba is eljutnak. "Ha felérnek a troposzférába, az olyan, mint egy szupergyors autópálya" - mondta.

A vizsgálat során a Földközi-tengerből és az Atlanti-óceánból származó mikroműanyagot is találtak.

A tengeri forrású a legérdekesebb. Az, hogy a műanyag elhagyja az óceánt és ilyen magasra jut a levegőben, azt mutatja, hogy tulajdonképpen nincs végső emésztőgödrük: csak körbe-körbe mozognak egy végtelen ciklusban - véli Allen.

Bár a Pic du Midin gyűjtött mintákban lévő mikroműanyag mennyisége nem jelent egészségügyi kockázatot, a szakértők kiemelték, hogy a részecskék elég kicsik ahhoz, hogy az ember belélegezze őket.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!