Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Gigantikus méretű nagy fehér cápát észleltek az Adrián - videó

nagy fehér cápa
A nagy fehér a legtermetesebb recens húsevő cápafaj
Vágólapra másolva!
Elsőként az Antenna Sud 85 televíziós csatorna tette közzé azt a mobiltelefonnal rögzített videofelvételt, amit egy helyi halász rögzített a csónakját megközelítő megtermett nagy fehér cápáról. Az Adriai-tenger vizeiben, még ha csak ritkán látható is,de  honos fajnak számít a nagy fehér cápa, a világtenger legnagyobb recens húsevő porcos hala.
Vágólapra másolva!

Hihetetlen méretről számolt be a találkozó szemtanúja

Még 2021. február közepén a Puglia tartománybeli Frigole partvidékén a helyi illetőségű Stefano Tramburella horgászni futott ki a tengerre a hajójával. A Lecce megyei település az Adriai-tenger déli partszakaszán, az olasz csizma sarkán, az Otrantói-szoros közelében fekszik.

Az idő hűvös, de napsütéses és szélcsendes volt, kiváló látótávolsággal. Az Adriai-tenger medencéjének déli részén a februári hőmérsékleti minimum idején általában 12-13 Celsius fokos a tengervíz. Tramburella arra lett figyelmes, hogy a felszín alatt egy hatalmas sötét árnyék tart a hajója felé. A felszínt áttörő méretes háromszögletű hátúszó egyértelművé tette, hogy egy megtermett cápa cirkál a halász csónakja körül.

A nagy fehér gyakran megközelíti a csónakokat ( a kép illusztráció) Forrás: Elter Tamás

Amikor a ragadozó megközelítette Tramburella csónakját, a robosztus testfelépítés és fejforma, valamint a mell és farokúszó alapján felismerhetővé vált, hogy egy rendkívüli méretű nagy fehér cápa (Carcharodon carcharias) került a halász útjába.

Stefano Tramburella a mobiltelefonjával le is videózta a termetes nagy fehért.

A lentebb beágyazott (és magyar felirattal is ellátott) videót elsőként az Antenna Sud 85 csatorna hozta nyilvánosságra, március elsején.

A felvételen csak a cápa sziluettje látható, ezért azt a közlést, mely szerint a videón megörökített nagy fehér teljes testhossza megközelítette a 9 métert, erős kétségekkel kell fogadni, de az bizonyos, hogy egy igen termetes, legalább hat méter körüli példányról van szó.

Nagy fehér cápás számháború

Az első beszámolók szerint a Frigole közelében megfigyelt nagy fehér rendkívüli, rekorder méretű példány, ami - meg nem erősített közlés szerint - elérte a kilenc métert. A szakirodalomban a cápák teljes testhossza (TL) alatt az orrporc csúcsától a farokúszó felső lebenyének csúcsáig mért hosszúságot kell érteni lábban és inch-ben, illetve centiméterben megadva.

A nagy fehér a legtermetesebb recens húsevő cápafaj Forrás: Elter Tamás

A víz alatt megfigyelt példányok hosszúságát értelemszerűen nem lehet egzakt pontossággal meghatározni, hanem csak becsléssel lehet megállapítani, többnyire valamilyen tárgy, például egy csónak hosszához viszonyítva. Stefano Tramburella a ragadozó hosszát a saját bárkájának hosszához mérte,

de sajnos, a felvétel nem alkalmas a becslés szakértői kontrollálására.

A tengerbiológiai szakirodalomban is vitatott, hogy mekkorára nőhetnek meg a nagy fehér cápák.

A tengerbiológiai szakirodalomban is vitatott, hogy mekkora lehet a nagy fehér cápák maximális testhossza Forrás: Elter Tamás

Az általánosan elfogadott tudományos konszenzus szerint a kifejlett nagy fehér cápák közül a nőstények maximális testhossza 6-6,5 méter, a kisebb hímeké pedig legfeljebb 4-4,5 méter körüli lehet.

Ugyanakkor ismertek az ezeket jóval meghaladó méretű nagy fehér cápákról szóló beszámolók is.

Jacques-Yves Cousteau és Fréderic Dumas az 1953-ban kiadott „A csend világa" című könyvükben megemlítik, hogy a Zöldfoki-szigeteknél egy általuk 10 méter hosszúra becsült nagy fehérrel találkoztak a víz alatt.

A világhírű tengerkutató, Jacques Cousteau egy tíz méteresre becsült nagy fehérrel történt találkozóról emlékezett meg A csend világa című könyvében Forrás: AP Photo/The Cousteau Society

A két nemzetközi hírű nagy fehércápa kutató, Richard Ellis és John E. McCosker az 1991-ben kiadott és mindmáig a legalaposabbnak tekinthető, több kiadást is megért „Great White Shark" című monográfiájukban említik meg az Azori-szigeteki óriásként emlegetett és ugyancsak 10 méter körülire becsült nagy fehér cápát. Ám ezeket az észleléseket sem tekinti a tudomány kellően dokumentáltnak ahhoz, hogy kétséget kizáró bizonyítékként legyenek elfogadva.

Félelmetes óriások a mediterrán vizeken

A legtöbb mediterrán nagy fehér cápa megfigyelés Olaszország földközi-tengeri partvidékeiről ismert. Legutóbb 2020. május 23-án a festői szépségű dél-olaszországi Lampedusa szigeténél észleltek egy rekordméretű nagy fehér cápát. Salvatore Sicurello és barátai motorcsónakos kiránduláson vettek részt, amikor felbukkant mellettük a hatalmas tengeri ragadozó.

A 2020. május 23-án Lampedusa közelében megfigyelt hat méter körüli nagy fehér Forrás: Salvatore Sicurello

Sicurello a mobiltelefonjával meg is örökítette a csónak körül kíváncsiskodó cápát, amelynek teljes testhosszát a 20 láb hosszúságú (6 méter 20 cm) csónaktesthez viszonyítva becsülte hat méteresre. Szintén hat méter körüli lehetett az a megtermett nagy fehér cápa, amely 1998. szeptember elsején Olaszország adriai partszakaszán, Senigallia közelében támadt rá két helybéli horgász, Stefano Catalini és fia hajójára.

A nagy fehér cápának a kardszárnyú delfinen (Orcinus orca) nincs természetese ellensége, a nagy fehér abszolút tengeri csúcsragadozó Forrás: Elter Tamás archívuma

Éppen egy horogra akadt közönséges rókacápát (Alopias vulpinus) próbáltak kiemelni, amikor hirtelen felbukkant a csónakjuk mellett a hatalmas ragadozó. A nagy fehér rárontott a horogra akadt kisebb cápára, majd a motorcsónaknak is neki támadt, amint az a lentebb beágyazott videón látható.

1981-ben ugyan csak az olasz partvidéken fogtak ki egy tonnarába (kerítőhálóba) akadt szintén hat méteres nagy fehér cápát.

Az 1981-ben kifogott hat méteres példány Forrás: Victor Lin

Az eddig legnagyobbnak tartott nagy fehért is a Földközi-tengerből fogták ki, 1987. április 17-én, Málta vizein. A helyi illetőségű Alfred Cutajar egyedül horgászott az apró sziget, Filfla sziklaszirtjének közelében, amikor az óriás ráharapott a csalira. Cutajar kerek egy napig fárasztotta a leviatánt, az elpusztult nagy fehért pedig bevontatta Marsaxlokk kikötőjébe.

A hatalmas nőstény teljes testhosszát 7 méter 13 cm-ben adták meg,

bár egyes szakértők utóbb kétségbe vonták a mérés hitelességét. Az Adriai-tenger horvátországi partszakaszáról is ismert több múltbeli észlelés gigantikus méretű nagy fehér cápákról. 1927-ben az isztriai Rovinjnál akadt horogra egy hatméteres nagy fehércápa.

Az 1987 áprilisában Málta vizein kifogott rekordméretű példány Forrás: Mundus Shark

1963-ban a szlovéniai Izola mellett fogtak ki egy pontosan le is mért fehércápát, az állat teljes testhossza 6 méter 2 cm volt. 2003. június 24-én a horvátországi Jabuka szigeténél akadt tonhalhalászok hálójába egy ugyancsak pontosan lemért 5 méter 70 cm hosszú példány. Az Adriai-tengeren 1974. augusztus 24-én történt az utolsó halálos kimenetelű nagy fehér cápa támadás, a horvátországi Omis mellett.

Az Adrián az 1970-es években kifogott 6 méter hosszú nagy fehér Forrás: Victor Lin

Az áldozat egy légzőcsöves búvár, a német állampolgárságú Rolf Schneider volt.

A legutolsó nem halálos kimenetelű nagy fehér támadás ugyancsak Horvátországban, Vis sziget partközeli vizeiben történt, 2008. október 7-én. Az áldozat, a 43 éves szlovén illetőségű Domjan Pecek volt, akire egy négy és fél méter hosszúra becsült nagy fehér cápa támadt rá, de az áldozat szerencsére túlélte az incidenst.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről