Csaknem félmillió dollárért kelt el a fizikus Walter Kohn kémiai Nobel-díja

Nobel-díj
A Nobel-díj aranyból készült érme
Vágólapra másolva!
Jóval a kikiáltási ár fölött, 457 531 dollárért (146,5 millió forint) kelt el Walter Kohn osztrák származású amerikai fizikus kémiai Nobel-díja egy csütörtök esti árverésen a kaliforniai Los Angelesben.
Vágólapra másolva!

A kémiai kutatásokért 1998-ban kapott arany Nobel-érem kikiáltási ára 275 ezer dollár volt, ez magába foglalt három tudományos könyvet is, amelyet az ifjú Kohn Kanadában vásárolt egy internálótáborban, ahova bécsi születésűként ellenségesnek számító személyként került.

Az eredeti állapotukat és házilagos védőcsomagolásukat őrző könyvek (A Course of Pure Mathematics, Dent's Modern Science Series, Properties of Matter) "előre ízelítőt kínálnak a hihetetlen vívmányokból, amelyekkel Nobel-díjjal elismert munkája révén Kohn a világot megajándékozta" - hangoztatta a Nate D. Sanders aukcisóház.

A 2016-ban Santa Barbarában 93 évesen elhunyt tudós a brit John Pople kutatóval közösen kapta a kémiai Nobel-díjat a kvantumkémiai számítások elméletének, a sűrűségfunkcionál-elméletnek (DFT) a fejlesztésében végzett kutatásaiért.

A DFT a molekulákat kvantummechanikai módszerekkel tanulmányozó kvantumkémia egyik irányzata. A hagyományos módszerek a hullámfüggvényre építenek, míg a sűrűségfunkcionál-elmélet kísérlet arra, hogy csupán az elektronsűrűséggel dolgozzanak a kutatók. A DFT egy olyan megközelítési mód, amely az atomok szintjén írja le, mi játszódik le szilárd testekben és molekulákban.

Kohn 1939-ben, 16 évesen egy gyermektranszporttal menekült el Ausztriából a nácik elől.

- írta egykor a tudós, akiben mély nyomokat hagyott a náci terror, valamint szülei és több rokona meggyilkolása. Ugyanakkor mindig szívesen dolgozott együtt egy vagy két generációval fiatalabb osztrákokkal.

Az, hogy fizikusként "rossz" Nobel-díjjal tüntették ki, elmondása szerint sohasem zavarta Kohnt.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!