A „nagy lila paradicsom" ötlete a brit John Innes Centerben dolgozó Cathie Martin ötlete volt, ami egy olyan kutatásra épült, amely során a szakemberek azt találták, hogy a kísérletben résztvevő egerek
30 százalékkal tovább éltek az antocianinokban gazdag lila paradicsommal kiegészített étrend mellett.
Egy kis cég, a Norfolk Plant Sciences ennek nyomán tavaly kért engedélyt a géntechnológiával módosított zöldség forgalomba hozatalának jóváhagyására.
Az antocianinok egyfajta flavonoidok, amelyek antioxidáns hatású vegyületek, ezért fogyasztásuk számos betegség elleni védhet bennünket
– írták a kutatók a Nature Biotechnology folyóiratban megjelent cikkükben. – Természetesen számos ételben megtalálhatók, ám a leggyakrabban fogyasztott gyümölcsök és zöldségek antocianinszintje nem elegendő az optimális előnyök biztosításához.
Ennek biztosítására döntöttek úgy a tudósok, hogy ők maguk „készítik el" az antioxidánsokban gazdag paradicsomot, aminek eredményeként a zöldség lilás színt kapott, és háromszorosára növelte antioxidáns kapacitását.
A paradicsom körülbelül 30 ezer gént tartalmaz, és természetes módon termel antocianinokat a leveleiben és a szárában
– mondta Nathan Pumplin, a Big Purple Tomato munkatársa az IFL Science online tudományos portálnak. – A lila paradicsomot két extra génnel is módosítottuk, amelyek úgymond beindítják a paradicsom természetes antocianinjainak termelését.
Hozzátette: az állatkísérletek során kapott eredményeket még jelenleg is tesztelik önkéntesek segítségével, ám a lila paradicsomban található, az „elődjéhez" képest tízszer annyi antocianin mennyisége valószínűleg további előnyökkel jár.
Az új paradicsom abban is különbözik korábbi társától, hogy lila „húsa" van.
Az új szuperélelmiszer további előnye, hogy környezetbarát és kétszer olyan hosszan eltartható, mint egy átlagos paradicsom. Ez utóbbi pedig potenciálisan hozzájárulhat az élelmiszer-pazarlás csökkentéséhez.