A baktériumok különböző módon lépnek kölcsönhatásba az élőlényekkel. A Duke Egyetem kutatóinak egy csoportja most arra volt kíváncsi, hogy a különböző típusú, néhány mikrométeres, sejtes mikroorganizmusok szétválasztása hogyan befolyásolhatja ezeket. Azt találták, hogy
a „kiegyensúlyozott elválasztási szint a legjobb választás" a legtöbb baktériumtípus számára – és pontosan ezt kapják egy konyhai szivacsban.
A Nature tudományos folyóiratban publikált tanulmány szerint a konyhai szivacsok különböző méretű „szektorokra" vannak osztva, ami pont megfelel azoknak a baktériumoknak, amelyek az elszigetelt környezetet részesítik előnyben, de azoknak is, amelyek más organizmusok közelében szeretnének lenni.
Tehát a szivacs minden szempontból kitűnő táptalaj a mikrobiális közösségek számára.
A szakemberek most azt találták, hogy azok a baktériumok, amelyek a szűk helyeken, például a szivacs kis pórusaiban szaporodnak, nem zavarják a többi organizmust, így több hely marad számukra, míg a szivacs nagyobb területei lehetővé teszik az egymmástól függő mikrobák túlélését is. Ha tehát ezt ó ételmaradékokkal kombináljuk, ideális hely lesz a baktériumok számára.
A baktériumok olyanok, mint a járványt túlélők: egyesek nehezen izolálódnak, míg mások jól boldogulnak
– mondta Lingchong You, a tanulmány szerzője a ZME Science online tudományos portálnak. – Bebizonyítottuk, hogy egy olyan összetett közösségben, amelyben a fajok között pozitív és negatív kölcsönhatások vannak, létezik egy közepes mértékű integráció, amely maximalizálja az együttélést.
A kutatók vonalkóddal jelölték meg az E. coli törzsek egy csoportját, hogy nyomon kövessék populációjuk növekedését. A baktériumokat különböző kombinációkban keverték össze a laboratóriumi növesztőlemezeken, különféle potenciális életterekkel, hattól több mint 1500 kis mélyedésig.
A nagy kutak lehetővé tették a baktériumok szabad keveredését, míg a kicsikben megtarthatták magukat. A kisebbek és a nagyobbak is olyan közösséggé fejlődtek, ahol csak egy-két törzs maradt életben. A kutatók hasonló kísérletet végeztek egy konyhai szivaccsal is, és sokkal változatosabb baktériumkörnyezetet találtak.
A tudósok azt tanácsolják, hogy legyünk figyelmesek és cseréljünk rendszeresebben a szivacsot a konyhában,
vagy legalább is találjunk módot a tisztításukra. Egy korábbi, 2017-es tanulmány a szivacsok heti rendszerességgel történő cseréjét javasolja.