Római szentély rejtőzött Hollandiában

szentély
Hollandiában még soha nem találtak ilyen teljes komplexumot
Vágólapra másolva!
Régészek egy római szentélyt fedeztek fel az UNESCO Világörökség részét képező római Limes közelében, a hollandiai Gelderlandben. A lelőhelyet először 2021-ben azonosította a Régészeti Önkéntesek Szövetsége (AWN), amelynek a RAAP, egy holland régészeti és kultúrtörténeti tanácsadó és kutatóügynökség régészei eredményeként további ásatásokat folytattak.
Vágólapra másolva!

A római korban Hollandia déli, Germania Inferior néven ismert része a Római Birodalom része volt. A rómaiak számos várost alapítottak, például Ulpia Noviomagus Batavorumot (a mai Nijmegen) és a Forum Hadrianit (Voorburg), de katonai erődökkel megerősített, kisebb településeket is létrehoztak a Limes Germanicus mentén.

A Herwen-Hemelingben (mai Zevenaar településen) végzett ásatások során a RAAP kutatói feltártak egy római szentélyt, amely bálványokat, domborműveket és festett vakolatokat rejtett.

Ahogy arra a szakemberek rámutattak, az évszázadok során számos templom állt a helyszínen, fogadalmi kövekkel vagy oltárokkal, amelyeket Hercules Magusanusnak (a görög-római Herkules és a Magusanus nevű mitikus hős keveréke), a Jupiter-Serapisnak és a Merkúrnak szenteltek.

A csapat egy nagy kőkutat is talált lépcsővel, valamint a templomok körül égett áldozati gödrök és tüzek bizonyítékait.

Hollandiában még soha nem találtak ilyen teljes komplexumot Forrás: RAAP

A HeritageDaily online tudományos portál szerint Hollandiában jól ismertek római szentélyek, de ez az első templom, amelyet a Római Birodalom határán találtak.

Ezt a szentélyt a helyőrségi katonák használhatták, amit az bizonyít, hogy számos pecséttel ellátott tetőcserepet találtak itt, valamint lóhevedereket, páncélrészeket, lándzsákat és lándzsahegyeket. A magas rangú tisztek több tucat fogadalmi köveket emeltek, ahol hálát adhattak egy istenségnek vagy istennőnek.

– mutat rá a RAAP sajtóközleménye. – Ráadásul a mészkő szobortöredékek mennyisége példátlan.

A különféle műtárgyakat és leleteket a nijmegeni Het Valkhof Múzeumban állítják ki, és a tervek szerint tovább folytatják a helyszín kutatását.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről