A zab önmagában nem tartalmaz glutént, ami az autoimmun gluténérzékenységben vagy a nem-cöliákiás gluténérzékenységben érintetteknél tüneteket okozhat. A tárolás és feldolgozás során azonban szennyeződhet gluténnal, ezért csak garantáltan gluténmentes (GM) – a csomagoláson jelölt – zabtermékeket szabad fogyasztani ilyen esetben.
Ha azonban valakinél nem áll fenn gluténérzékenység, vagy fennáll, de garantáltan GM zabot fogyaszt és ennek ellenére különböző panaszai jelentkeznek a zab fogyasztása kapcsán, akkor lehet, hogy zaballergia áll a háttérben. A zaballergia tünetei jelentkezhetnek az étkezés után rövid időn belül. A korai – a zab elfogyasztását követő 2 órán belül fellépő - allergiás reakciók lehetnek:
- csalánkiütés
- kipirult arc
- az ajkak, a szemek vagy az arc enyhe duzzanata
- viszkető torok és száj
- vizenyős szemek
- orrfolyás vagy orrdugulás
- hasmenés
- hányás
- puffadás
- gyomorgörcsök.
Ritkán, de előfordulhat anafilaxiás reakció is, ami életveszélyes lehet, ha az érintett nem részesül azonnali kezelésben.
A korai tünetek mellett jelentkezhet késleltetett allergiás reakció is, akár 4-6 órás késéssel a zab elfogyasztását követően. Ilyen tünet lehet például az ekcéma, a reflux, gyomorfájdalom, tartós székrekedés vagy hasmenés.
Az allergia kivizsgálásának menete megegyezik az egyéb allergiákkal. A beteg alapos kikérdezését követően allergiavizsgálatot végeznek, majd ennek eredményét összevetve a beteg panaszaival megállapítják a diagnózist, vagy ha szükséges további vizsgálatokat végeznek. Szükség lehet eliminációs diétára is, ennek során egy adott ideig a zabot ki kell zárni az étkezésből, és megfigyelni, hogy változnak-e a tünetek.
A zaballergia kezelése diétával lehetséges, vagyis a zab fogyasztását kell kerülni. Zabot több élelmiszer, például müzlik, gabonaszeletek, kenyerek és egyéb péksütemények – is tartalmazhatnak, sőt a zabfehérje néhány kozmetikumban is megtalálható. A keresztszennyeződés elkerülése érdekében vásárlás előtt mindig ellenőrizni kell a termékek címkéjén a „zabot tartalmazhat" vagy „zab összetevőket használó üzemben gyártott" kifejezéseket. Érdemes dietetikussal konzultálni az étrend kialakításáról.
Az étrendi változtatások betartása mellett az allergológus antihisztamin tartalmú készítményeket is felírhat, a diétahiba esetén jelentkező tünetek enyhítésére. Szükség esetén az anafilaxia során életmentő adrenalin autoinjektort (önbelövős injekciót) is felírja receptre. Ezt a betegnek mindig magánál kell tartania és anafilaxia esetén a comb izomzatba beadnia.
A zab fogyasztása kapcsán dr. Moric Krisztina felhívja a figyelmet, hogy a bőrtünetek és gyomor- és bélrendszeri panaszok a lakosság 30%-át érintő nikkel allergia-szindróma tünetei is lehetnek. A kivizsgálás során tehát nemcsak a zab allergia lehetőségére, hanem erre is gondolni kell!
(Forrás: Budai Allergiaközpont: https://www.allergiakozpont.hu