Több elmélet is létezik arra vonatkozóan, hogy miért alakult ki ez a gyakorlat. A trópusi éghajlaton a sör gyakran megromlott, a víz pedig rothadóvá vált. A rumnak viszont meg volt az az előnye, hogy korlátlan ideig eltartható, és kevesebb helyet foglalt el a fedélzeten, mint a napi egy gallon sör. Ráadásul olcsó volt megvásárolni, és a brit Nyugat-Indiákon a virágzó cukoripar melléktermékeként nagy mennyiségben állították elő.
A rumnak volt még egy előnye. Jól keveredett a brit tengerészeknek a skorbut megelőzésére kiosztott napi adag lime-lével. Bár ez a gyakorlat csak a 18. században kezdődött, jóval a napi rumadag bevezetése után, további okot szolgáltatott a gyakorlat folytatására.
Az eredeti adag vagy "tot" napi fél pint rum volt. A rum erőssége változó volt, de általában átlagosan 55%-os alkoholtartalmú, azaz 110 százalékos alkoholtartalmú volt. A rumot a délelőtti őrségben 4 harangszó körül osztották ki - mai szóhasználattal 10:00 órakor.
1740-ben a Királyi Haditengerészet egyik Edward Vernon nevű ellentengernagya, aki akkoriban a nyugat-indiai haditengerészeti század parancsnoka volt, aggódni kezdett a brit tengerészek körében tapasztalható részegség miatt. Megváltoztatta a napi rum totót úgy, hogy a fél pintet 1:4 arányban vízzel keverte össze, és két részre osztotta; egy reggeli és egy késő délutáni adagra.
Vernon híres volt arról, hogy a hajóraj hajóinak ellenőrzése során grogram nevű vízálló anyagból készült kabátot viselt. A jellegzetes kabátja miatt kapta az "Old Grogram" és az "Old Grog" beceneveket.
A Vernon által elfogadott rum és víz keverékét idővel grognak nevezték el. A kifejezést később a rum, víz, lime-lé és cukor keverékére is alkalmazták, amelyet a tengerészeknek osztottak a skorbut megelőzésére.
1969-ben az Admiralitás Testülete arra a következtetésre jutott, hogy a napi rumadag nem összeegyeztethető a "modern hajókon található összetett és gyakran kényes gépekkel és rendszerekkel". Az utolsó rumadagot a Királyi Haditengerészet hajóin 1970. július 31-én szolgálták fel, amelyet ezentúl "Black Tot Day" néven ismertek a Királyi Haditengerészetnél.
Erre az időre azonban a rum a világ egyik legnépszerűbb itala lett önmagában vagy koktélokba keverten fogyasztva. Se szeri, se száma a különféle színű és erősségű kitűnő párlatoknak. Ha valaki szeretne közelebbről is megismerkedni a rumok világával, kitűnő alkalma nyílik erre szeptember 3-án, az első budapesti Rum Show-n a Société Budapest épületében.