Kezdődik az énekesmadár-etetési szezon

Great tits (Parus major) tiff, Regional Natural Park of Northern Vosges, France Regional Natural Park Flap wings Aggressiveness Fly (to) Low angle shot Biosphere reserve Parus Great Tit (Parus major) Pair One-on-one Underneath shot Vosges du Nord (Regiona
A széncinege csak látszólag békés madár
Vágólapra másolva!
Kezdődik a 133. országos énekesmadár-etetési szezon, amely november második felétől márciusig tart - közölte a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) hétfőn az MTI-vel.
Vágólapra másolva!

Azt írták, hogy a madarakat - a közvélekedéssel ellentétben - nem azért etetik ilyenkor, hogy azok életben maradjanak, erre természetesen emberi segítség nélkül képesek. A cél alapvetően a saját gyönyörködtetésünk, a mintegy ötven potenciális etetőlátogató madárfaj megfigyelése - emelték ki.

Ugyanakkor az MME felhívja az emberek figyelmét arra, hogy a vízimadarakat ne etessék, mert ez tömeges pusztulásukat okozhatja.

A közlemény szerint az etetők madárforgalma elsősorban a tél keménységétől, ezen belül is főleg a hótakaró vastagságától és tartósságától függ. Enyhe teleken az etetőket látogató madarak faj- és egyedszáma gyakran csak fele, harmada a hidegebb időben megszokottnak.

Forrás: Biosphoto via AFP/Michel Rauch / Biosphoto/Michel Rauch

Az énekesmadaraknak téli eleségként adható: napraforgó, alma (gallycsonkokra szúrva és földre szórva) és bogyók (vadszőlő, borostyán, tűztövis, nyugati ostorfa, fagyal); állati zsiradék (háj, faggyú, főzéssel sótlanított szalonna, cinkegolyó) - ezek valamelyike már önmagában is elegendő lehet; plusz ivó- és fürdővíz, a befagyott itatókban a naponkénti vízcsere.

Bármi mással kísérletezni felesleges és a madarakra nézve kockázatos lehet - hangsúlyozza a madártani egyesület.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről