A legtöbb ételhez és italhoz hasonlóan a diétás kóla sem jelent túlzott egészségügyi kockázatot, ha mértékkel fogyasztják. Korábbi tanulmányok szerint azonban a mesterséges édesítőszereket tartalmazó italok – mint a diétás kóla – nem teljesen veszélytelenek, hozzájárulhatnak a súlygyarapodáshoz, és más problémákat is okozhatnak; egy, a Current Atherosclerosis Reports című folyóiratban megjelent tanulmány arra is figyelmeztet, hogy a mesterséges édesítőszereket tartalmazó italok hozzájárulhatnak a kettes típusú cukorbetegség kialakulásához.
Ami különösen ijesztő, hogy egy doboz diétás kóla elfogyasztásának hatása már egy órán belül megmutatkozik.
„A foszforsav megtámadja a fogzománcot, míg az olyan mesterséges édesítőszerek, mint például az aszpartám, a szervezetre hatnak. Az aszpartám működésbe hozhatja az ízérzékelő receptorokat, és becsaphatja a szervezetet, hogy azt higgye, csak feldolgozott cukrot kapott" – írta Niraj Naik szakgyógyszerész, aki részletesen is kifejtette, milyen változások zajlanak a testünkben a diétás kóla elfogyasztását követő órában.
Húsz perccel az ital megivása után a szervezet zsírtartalékoló üzemmódba kapcsol, és inzulint kezd termelni, úgy, mint a hagyományos kóla esetében. A folyamat magas vérnyomást eredményez és növeli a kettes típusú diabétesz kialakulásának kockázatát.
A koffein és az aszpartám kombinációja rövid távon felpörgeti a szervezetet, ez a hatás leginkább a kokainéhoz hasonlítható. Rendszeres fogyasztás esetén ún. excitotoxinok szabadulnak fel, ami az agy túlingerléséhez és kimerüléséhez vezet.
Egy óra elteltével a fogyasztó még éhesebb és szomjasabb lesz, mint korábban volt, és nagyobb valószínűséggel nyúl cukrozott, rossz minőségű élelmiszerek után.
A diétás kóla nélkülöz minden fontos tápanyagot, és csak az egészségtelen ételek iránti sóvárgásunkat növeli. Naik szerint nem oltja a szomjunkat, sőt, éppen ellenkezőleg, dehidratálja a szervezetet, ami az agy működésének romlásához, fáradtsághoz, dekoncentráltsághoz, ingerlékenységhez vezethet.
A mesterséges édesítőszerek jelentette veszélyről korábbi cikkünkben írtunk részletesebben.