A freskót egy olyan ház előcsarnokában fedezték fel, amelyhez pékség is tartozott. A 19. században részben már feltárták, de a helyszínen januárban újból indultak az ásatások.
A régészek szerint a festményen egy boros kehely mellett látható lapos kenyeret gyümölcsökkel, például gránátalmával vagy datolyával ették, de fűszerekkel és valamiféle pestóval is ízesíthették.
Bár szorosan nem tekinthető pizzának, mivel az olyan klasszikus összetevők, mint a paradicsom és a mozzarella hiányoznak róla, de mégis úgy vélik, hogy a pompeji freskón szereplő étel a mai pizza "távoli rokona lehet" - írták a kulturális tárca közleményében.
A csaknem kétezer éve a Vezúv kitörése miatt elpusztult Pompeji 23 kilométernyire található az olasz pizza hazájának tartott Nápolytól.
A nápolyi pizzakészítés művészete 2017-ben felkerült az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) az emberiség szellemi kulturális örökségeit felvonultató listájára.