Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Rekord mennyiségű illegális cápauszonyt foglaltak le Brazíliában

cápauszony
Egyes becslések szerint évente világszerte 73 millió cápát pusztítanak el uszonyaikért.
Vágólapra másolva!
Brazil tisztviselők több, mint 28.700 kg cápauszonyt koboztak el, amiket az ázsiai piacokra szántak, a jelentések szerint. - írja a Live Science.
Vágólapra másolva!

A szövetségi hatóságok Brazíliában több, mint 28.700 kg cápauszonyt foglaltak le június 19-én, ami a világ valaha lefoglalt illegális cápauszonya lehet, a Brazil környezetvédelmi minisztériumhoz tartozó szövetségi ügynökség, Ibama tisztviselői szerint.

Az a borzalmas gyakorlat, hogy az élő cápák uszonyát levágják és az állatokat visszadobják az óceánba.

Az uszonyokat főleg ázsiai országokba adják el, ahol, a tradícionális kínai gyógyáasztban használják, vagy inyencségént cápauszonylevesként szolgálják fel., és a piacon kilogrammja 591 dollárt hoz. Bár Brazíliában jelenleg be van tiltva a cápa halászat, vannak halászok, akik bizonyos területeken illegálisan elfogják a cápákat.

A cápauszony sok ázsiai piacon ínyencségnek számít, ami táplálja a globális cápauszony kereskedelmet. Forrás: https://www.livescience.com/animals/sharks/record-breaking-63300-pounds-of-illegal-shark-fins-seized-in-brazil

Jair Schmidt Ibama igazgatója azt mondta a Reutersnek, hogy ez a gyakorlat már visszatért Brazílába. Néhány éve Para államban lefoglaltak 7, vagy 8 metrikus tonna cápauszonyt, akkor is ilyen kegyetlen módon bántak el velük, a megcsonkított élő cápákat visszadobták az óceánba.

Durván 10.000 cápát - túlnyomórészt kékcápákat (Prionace glauca) és lándzsafogú cápákat (Isurus oxyrinchus) - gyilkoltak meg a legutóbbi esetben. A lándzsafogú cápa veszélyeztetett faj a Természetvédelmi Világszövetség (International Union for Conservation of Nature: IUCN) szerint.

Az uszonyok több mint 95%-át egy Santa Catarinaban, a brazil tengerpart mentén található meg nem nevezett cégtől kobozták el, míg a többit egy másik, São Paulo-Guarulhos Nemzetközi Repülőtéren kívül működő meg nem nevezett cégtől foglalták le.

Egyes becslések szerint évente világszerte 73 millió cápát pusztítanak el uszonyaikért. Forrás: https://www.livescience.com/animals/sharks/record-breaking-63300-pounds-of-illegal-shark-fins-seized-in-brazil

Schmidt azt mondta, hogy Ibama megfigyeli a cápauszony kereskedelmet és exportot és leleplezték, hogy ezt a nagy mennyiségű uszonyt piacon értékesítik, főleg Ázsiában, ami a fő fogyasztó piac.

A cápauszony export piac túlterjed Brazílián; egyes becslések szerint évente világszerte 73 millió cápát pusztítanak el uszonyaikért. 2020 decemberében a Biden kormány törvénybe iktatta, hogy az Amerikai Egyesült Államokban tilos a cápauszony vásárlása és eladása.

(Forrás: Live Science: https://www.livescience.com/)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről