A jelenlegi vizsgálat az ún. szukralóz-6-acetátot elemezte: ez a vegyület akkor keletkezik, amikor a szukralóz a szervezetbe kerül.
Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság az összes genotoxikus (azaz genetikailag káros) anyagra napi 0,15 mikrogramm küszöbértéket állapított meg, vagyis ennél többet fogyasztva komoly veszélynek tesszük ki magunkat.
Ezt a fontos határt már napi egy pohár szukralózos üdítőital elfogyasztásával átléphetjük.
A szukralóz-6-acetát ráadásul már azelőtt jelen lehet az üdítőben, hogy elfogyasztanánk, a gyomorba kerülve pedig még több termelődik belőle.
A Journal of Toxicology and Environmental Health, Part B. című folyóiratban megjelent tanulmányban a kutatók egy sor laboratóriumi tesztet végeztek emberi vérsejteken és bélfali szöveteken, hogy lássák a szukralózra és a szukralóz-6-acetátra adott reakciókat. Speciális elemzési módszerekkel figyelték a bélsejtek genetikai aktivitását, ezzel pedig ki tudták mutatni az esetleges DNS-károsodást, illetve annak mértékét.
A vizsgálatok megerősítették a genotoxikus és kromoszómatörő (klasztogén) hatásokat, ráadásul kimutatták a rákos megbetegedéssel kapcsolatba hozható gének kifejeződésének (expressziójának) fokozódását.
Mindemellett a vizsgálat a bélfal súlyos károsodására is rávilágított. A szakértők szerint a vegyület „áteresztővé" teszi a bélfalat, a sejtek közötti kapcsolatok gyengülnek, így a megemésztetlen táplálék és a toxinok a véráramba kerülhetnek.
A tanulmány szerzői szerint a lakosságnak kerülnie kell a szukralózt, illetve az azt tartalmazó termékek fogyasztását, az élelmiszerbiztonsági hatóságoknak pedig minél előbb felül kellene vizsgálniuk a szukralóz hatósági jóváhagyását.