Napjainkban népszerű azoknak a gyógyszereknek és kezeléseknek a keresése, amelyek a fiatalság és az élet meghosszabbítását ígérik. Ezek fejlesztése sokszor még igen korai stádiumban van, és bár állatmodellek esetében az előzetes eredmények sokszor ígéretesek, egyáltalán nem biztos, hogy e terápiák embereknél is be fognak válni.
A legújabb ígéretes jelölt a taurin nevű vegyület. A taurin egy esszenciális aminosav (a fehérjék egyik építőköve), amely az emberi szervezetben természetes úton szintetizálódik. Fiatalok és idősek esetében szükség van a pótlására, amely megfelelő táplálkozással biztosítható.
A taurin testben betöltött szerepe sokáig nem volt tisztázott. Korábbi vizsgálatok megállapították, hogy a taurinhiányos szervezet idő előtt tapasztalja az öregedés jeleit, és számos egészségügyi problémával küzd. Ugyanakkor ha az embereknél táplálékkiegészítőkkel biztosították a taurin pótlását, akkor bizonyos anyagcserezavarral és gyulladással járó betegségek tünetei enyhültek. Ezek az eredmények rávilágítottak arra, hogy a taurinnak fontos szerepe lehet az egészség megőrzésében.
A legújabb kutatás során 14 hónapos egereket (ez az embereknél 45 éves kornak felel meg) vizsgáltak; minden nap adott mennyiségű taurint kaptak, majd élettartamukat összevetették egy, a vegyületet nem kapó kontrollcsoportéval.
A megfigyelés alapján a taurint kapó egerek élettartama átlagosan 10-12 százalékkal nőtt.
Egészségi állapotuk mellett ráadásul a memóriájuk is javult. A kísérletet fonálférgeknél is megismételték, és hasonló eredmény született.
Bármilyen szempontból is vizsgáltuk, a taurinkiegészítőt kapó egerek egészségesebbek és fiatalabbak lettek. Karcsúbbá váltak, nőtt az energiafelhasználásuk és a csontsűrűségük, továbbá javult a memóriájuk és erősebb lett az immunrendszerük"
- nyilatkozta Dr. Vijay Yadav, a tanulmány társszerzője a BBC-nek.
A kutatócsoport 12 000 ember egészségügyi adatait is áttekintette, és azt találta, hogy a magasabb taurinszinttel rendelkező egyének jobb egészségi állapottal rendelkeznek, bár mélyebb ok-okozati összefüggéseket egyelőre nem sikerült feltárni.
Vegetáriánusok és vegánok számára rossz hír, hogy a taurin az egyik olyan aminosav, amelyik – természetes körülmények között - lényegében csak húsokban van jelen. Bár táplálékkiegészítők formájában beszerezhető, a kutatók nem tanácsolják, hogy az új tanulmány eredményeinek fényében mindenki elkezdje ész nélkül fogyasztani a különböző taurintartalmú készítményeket. A taurin hatásainak megértéséhez további kutatómunkára van szükség.
Az eredményeket a Science folyóiratban közölték.