A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

A gombák 700 millió éves múltját tárták fel az SZBK kutatói

nagy őzlábgomba, Macrolepiota procera, gomba
Nagy őzlábgomba (Macrolepiota procera).
Vágólapra másolva!
A gombák korai evolúciójának fontos részleteit rekonstruálták az ELKH Szegedi Biológiai Kutatóközpont (SZBK) munkatársai, Merényi Zsolt, Nagy László és kollégáik. A Nature Ecology and Evolution folyóiratban június 22-én megjelent tanulmány 123 teljes gombagenom összehasonlításával tárta fel a gombák megjelenésének genetikai mérföldköveit.
Vágólapra másolva!

Mai élőlények genomjaiban található gének alapján következtetni lehet több száz millió évvel ezelőtti, már kihalt ősök genomjának géntartalmára, ezáltal rekonstruálható, hogy milyen változásokon estek át a gombák ősei e diverz élőlénycsoport evolúciójának hajnalán. Ezt a molekuláris paleontológiának is nevezett megközelítést használva a kutatók azt találták, hogy a várakozásokkal ellentétben

a korai gombaősök genomjában sok, kifejezetten az egysejtű eukariótákra jellemző géncsalád volt jelen, amelyek egy része még bizonyos ma élő leszármazottakban is megtalálható.

Ez az eredmény megkérdőjelezi a gombák országának rendszertani definícióját.

Nagy őzlábgomba (Macrolepiota procera). Forrás: https://nat2012.nkp.hu/tankonyv/biologia_10/lecke_03_002

A világszerte több száz kutatót megmozgató 1000 gombagenom projektben megvalósult vizsgálat célja minden ma ismert gombacsaládból két faj teljes genomjának szekvenálása.

A jelen munka a projekt keretében máig szekvenált több mint 1500 genomnak csak a korai eseményekre fókuszáló részét használta, a teljes adatsorokat bemutató kéziratok jelenleg még a részt vevő kutatócsoportok műhelyeiben várják a publikációt.

A most megjelent tanulmány számos, a gombák evolúciójával kapcsolatos nagy kérdést tisztáz, utat nyitva több száz millió éves evolúciós események megértéséhez.

(Forrás: Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Titkársága: http://www.elkh.org/)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!