Az iScience című folyóiratban nemrégiben megjelent tanulmányban a tudósok az antik főzőedényekből kinyert fehérje maradványokat vizsgálták. Ebből kiderült, hogy a kaukázusi régióból származó egyedek olyan állatokat fogyasztottak, mint a majkop korszakba (Krisztus előtt 3700-2900) tartozó szarvas, juh, kecske és szarvasmarha.
Igazán izgalmas, hogy képet kaphatunk arról, mit készítettek az emberek ezekben az üstökben ilyen régen
– mondta Shevan Wilkin, a Zürichi Egyetem munkatársa a HeritageDaily online tudományos portálnak. – Ez az első bizonyítékunk egy lakoma konzervált fehérjéiről, ami egy nagy üst.
Hozzátette: nyilvánvalóan nagy adag ételeket készítettek, nem csak az egyes családok számára.
A tudósok szerint az ősi kerámiákban megőrződött zsírok és a fogkőből – a fogakon megszilárdult ásványi lepedékből – származó fehérjék megőrzik az emberek által az ókorban elfogyasztott fehérjékre utaló jeleket.
Ebben a kutatásban a fehérjeelemzés és a régészeti meglátások integrációja az ezeknek az edényeknek a felhasználásával készült ételek pontos aspektusait tárja fel. Számos fémötvözet rendelkezik antimikrobiális tulajdonságokkal, és ennek köszönhető, hogy a fehérjék kivételesen jól megőrződnek az üstökön. A talajban található mikroorganizmusok – amelyek jellemzően lebontják a fehérjéket az olyan felületeken, mint a kerámia és a kő – a fémötvözeteken ellenállásba ütköznek.
Azt már megállapítottuk, hogy az akkori emberek nagy valószínűséggel leveses sört ittak, de azt nem tudtuk, hogy mi szerepelt a főmenüben
– mutatott rá Viktor Trifonov, az Anyagi Kultúrtörténeti Intézet munkatársa.
A kutatócsoport nyolc maradványmintát gyűjtött össze hét üstből, amelyeket a kaukázusi régióban található temetkezési helyeken tártak fel. Ez a terület a Kaszpi-tenger és a Fekete-tenger között fekszik, Délnyugat-Oroszországtól Törökországig húzódik, és olyan mai országokat foglal magában, mint Grúzia, Azerbajdzsán és Örményország. A szakemberek sikeresen nyertek ki vérből, izomszövetből és tejből származó fehérjéket, amelyek közül az úgynevezett béta-1 hősokkfehérje jelenléte arra utalt, hogy az üstöket szarvas- vagy szarvasmarhafélék (szarvasmarha, jak vagy vízibivaly) húsának főzésére használták.
A juh- vagy kecskefehérjék visszanyerése emellett azt jelezte, hogy az üstöket tejkészítésre foganatosították.
Bár az üstökön a használatukból eredő elhasználódás nyomai láthatók, ám kiterjedt javítás nyomait is rejtik. Ez arra utal, hogy értékesek voltak a tulajdonosuk számára, elkészítésük nagy szakértelmet igényelt, miközben a gazdagság vagy a társadalmi pozíció fontos szimbólumait jelentették: talán egy kicsit olyanok lehettek, mint manapság a Le Creuset vagy a Mauviel edények.
A tanulmányban alkalmazott módszerek megmutatták azt is, hogy mekkora lehetőségek rejlenek ebben az új megközelítésben. Wilkin szerint ha a fehérjék megmaradtak ezeken az edényeken, akkor jó eséllyel más őskori fémleletek széles skáláján is fellelhetik őket.