Peru gázhálózatának bővítése közben a munkások múmiákat és inka kor előtti tárgyakat fedeztek fel

Peru, Ychsma kultúra
Régészek gázcsatornát ásó munkások által felfedezett csontokat és edényeket tárnak fel Carabayllo környékén, Lima külvárosában.
Vágólapra másolva!
8 múmiát és Inka kor előtti tárgyakat fedeztek fel a munkások miközben Peru gázhálózatát bővítették. A gázhálózat kiterjesztése az elmúlt 19 évben több mint 1.900 különböző féle régészeti leletet eredményezett, köztük múmiákat, kerámiát és textileket. Ezek főleg sík talajon lévő temetési helyszínekhez kapcsolódtak.- írja a phys.org.
Vágólapra másolva!

Vannak régészek, akik Peru fővárosát hagymaént határozzák meg, aminek sok történelmi rétege van, mások meglepetések dobozának tekintik.
A gázhálózat kiterjesztése az elmúlt 19 évben több mint 1.900 különböző féle régészeti leletet eredményezett, köztük múmiákat, kerámiát és textileket. Ezek főleg sík talajon lévő temetési helyszínekhez kapcsolódtak.

Régészek gázcsatornát ásó munkások által felfedezett csontokat és edényeket tárnak fel Carabayllo környékén, Lima külvárosában. Forrás: https://phys.org/news/2023-09-workers-uncover-mummies-pre-inca-gas.html

A városnak több, mint 400 nagyobb régészeti helyszíne is van elszórva a városban. ezek a szentnek tartott vályogtégla konstrukciók (bennszülött kecsua nyelven: huacas) dombok tetején vannak. A relikviák száma nem meglepő.

A területet, ami ma Lima, több mint 10.000 éven át inka kor előtti kultúrák lakták, aztán az Inka Birodalom maga és aztán a spanyol hódítók által 1535-ben behozott gyarmati kultúra. Amikor a spanyolok megérkeztek a 16. században egy teljes populációt találtak, mely 3 völgyben élt, ami ma Lima.

Az inka kor előtti Ychsma kultúrából származó 8 temetési áldozatot azonosítottak a régészek. Forrás: https://phys.org/news/2023-09-workers-uncover-mummies-pre-inca-gas.html

A bálák pamut szövetbe burkolt, liánokból sodort kötelekkel megkötött ősi férfi ülőhelyek voltak árkokban a felszín alatt 30 centiméterre. A temetési batyu valószínűleg 2 felnőttet és 6 kiskorút tartalmazott. A 8 temetési köteget néhány párolt csirke étterem közelében és Peru egyetlen nukleáris erőművéhez vezető útján találták.

A régészek azt remélik, hogy a leletek az inka előtti kultúrához, az Ichma kultúrához tartoznak.

Az Ichma kultúra Kr.e.1100 körül jött létre és arra a völgyre terjedt ki, ami ma Lima, míg beolvadt az Inka Birodalomba a 15. század végén.

A régészek azt remélik, hogy a leletek az inka előtti kultúrához, az Ichma kultúrához tartoznak. Az Ichma kultúra Kr.e.1100 körül jött létre és arra a völgyre terjedt ki, ami ma Lima, míg beolvadt az Inka Birodalomba a 15. század végén. Forrás: https://phys.org/news/2023-09-workers-uncover-mummies-pre-inca-gas.html

Időnként kiderül, hogy a régészeti leletek újabb kori időkből származnak. 2018-ban a La Flor környéken dolgozó régészek a 19. században eltemetett 3 kínai emigránst tartalmazó fából készült koporsót találtak. A testek mellett opium füstölő pipákat, kézzel készített cigarettákat, cipőket, kínai játékkártyákat, egy 1898-ban vert perui ezüst érmét és egy Lima déli részén lévő birtokon 1875-ben keltezett spanyolul írt munkaszerződés teljesítésének igazolását találták.

(Forrás: https://phys.org/)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!