A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Amerikai tudósok korai figyelmeztető rezgést izoláltak laborban előállított földrengésekben

földrengés
Új-Zélandon, Christchurchben egy 2011. februárjában történt erős földrengés következtében súlyosan károsodott ház. A ház eleje majdnem teljesen összeomlott. Az ingatlant veszélyt jelző szalaggal lepecsételték.
Vágólapra másolva!
A Texasi Egyetem kutatói sikeresen izolálták laborban előállított előrezgés remegések mintázatát. A felfedezés reményt adhat, hogy a jövőbeni földrengéseket előre jelezzék a földrengést megelőző kisebb remegések nyüzsgéséből. A kutatást a Nature Communications magazinban publikálták. - írja a Texasi Egyetem honlapján.
Vágólapra másolva!

A következő lépés, hogy a való világban megismételjék az eredményeket. Chas Bolton, a Texasi Egyetem kutatója idén kezdi meg a munkát Texasban, ahol remélhetőleg hasonló mintázatokat tudnak izolálni a mérésekben, melyeket az állami szeizmológiai hálózat végez, a TexNet. Ha valaha képesek lesznek előre jelezni a földrengéseket, akkor képesnek kell lenniük mérni, jellemezni, és megérteni mi történik a földrengés előtt közvetlenül.

Új-Zélandon, Christchurchben egy 2011. februárjában történt erős földrengés következtében súlyosan károsodott ház. A ház eleje majdnem teljesen összeomlott. Az ingatlant veszélyt jelző szalaggal lepecsételték. Forrás: https://www.jsg.utexas.edu/news/2023/10/scientists-isolate-early-warning-tremor-pattern-in-lab-made-earthquakes/

A földrengések rendszertelen ciklusokban történnek, ezért nehéz tudni, hogy a következő mikor és hol történhet. Bár a szeizmikus dokumentumok azt mutatják, hogy a nagy földrengések előtt rázkódások és más geológiai mozgások történnek, a vetődések annyi random morajt produkálnak, mint a jelentőségteljes rázkódások.

Három gránitszerű tömb egy műszerben, ami úgy néz ki, mint egy fém satu, ami vastag, nehéz kábelekhez csatlakozik. Az eszköz összenyomja a kőtömböket egy satuban, miközben az érzékelők figyelik a miniatűr rázkódásokat. Forrás: https://www.jsg.utexas.edu/news/2023/10/scientists-isolate-early-warning-tremor-pattern-in-lab-made-earthquakes/

A tudósok régóta keresnek olyan nyomokat, amik segíthetnek jelezni egy útközben lévő földrengést. A kutatók a laborban saját földrengést hoznak létre és mintázatokat keresnek a rengéseket megelőző szeizmikus "zajban". Megmérték a földrengés ciklusokat egy miniatűr, laborban előállított vetődésen. A vetődés csak 5.08 centméter hosszú - nagyságrendekkel kisebb, mint a valódi. Azonban a kísérletek egy rázkódás mintázatot mutattak, ami erősödött és egymáshoz közelebb történtek, ahogy a földrengés közeledett. Ilyen mintázatot nem találtak a lassabb, vagy gyengébb földrengéseknél.nEz a mintázat jelentős, mert azt jelenti, hogy a rázkódások kapcsolatban állnak a fő rázkódással. Ez fizikai magyarázatot ad arra, hogy mi kontrollálja az előrengéseket.

Chas Bolton (balra) és kollégája Srisharan Shreedharan a Texasi Egyetemen érzékelőket telepít egy laborban előllított vetődésre. Forrás: https://www.jsg.utexas.edu/news/2023/10/scientists-isolate-early-warning-tremor-pattern-in-lab-made-earthquakes/

Ilyen mintázatokat detektálni a Föld mélyébe nyúló több száz kilométer hosszú vetődéseken nem lesz könnyű. Mégis a felfedezések rávilágítanak arra, hogy miért fontos összekapcsolni a való világ vetődéseit a szeizmikus monitorokkal, amik érzékelik a finom változásokat a Földben.

Ahhoz, hogy detektálják ezeket az előre jelző jelenségeket, szenzorokra és hosszú távú obszervatóriumokra van szükség, amik megfigyelik ezeket a nyikorgásokat és nyögéseket, amikből megtudni, hogy viselkednek a vetődések a hibához vezető úton.

A sárga hidraulikus sajtók szimulálják a tektonikus nyomást, míg a szenzorok figyelik a miniatűr rázkódásokat. Bolton ezzel az eszközzel vizsgálja a korai figyelmeztető rázkódásokat. A sárga hidraulikus sajtók szimulálják a tektonikus nyomást, míg a szenzorok figyelik a miniatűr rázkódásokat. Bolton ezzel az eszközzel vizsgálja a korai figyelmeztető rázkódásoka Forrás: https://www.jsg.utexas.edu/news/2023/10/scientists-isolate-early-warning-tremor-pattern-in-lab-made-earthquakes/

A kutatók most egy sokkal nagyobb, 0,9144 méter hosszú vetődésen kísérleteznek. Ez segíthet többet megtudni arról, hogy a rázkódás mintázatok hogyan játszódnak le a természetben.

(Forrás: Texasi Egyetem: https://www.jsg.utexas.edu/)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!