Új szénizotópos kormeghatározással vizsgálják Gezer városát

Gezer
Légi felvétel az ásatásról.
Vágólapra másolva!
A Gezerben végzett kutatások unikális lehetőséget nyújtanak, hogy összehasonlítsák a szöveget a régészettel, valamint hogy napvilágra hozzák a város lakosainak nem dokumentált mindennapi életét. A maradványok kronológiai rögzítéséhez meghatározó a független tudományos kormeghatározás. A dolgozat bemutatja Gezer első jelentős szénizotópos adatbázisát és Bayesian kronológiai analízisét, mely a kései boronzkor utolsó részétől a II. vaskorig tart. Erről számolnak be az Ausztrál Tudományos Akadémia kutatói a PLOS ONE magazin november 25-i számában. - írja a phys.org.
Vágólapra másolva!

Gezer az egyiptomi, asszír, és bibliai szövegekből jól ismert ókori dél levantei város, és hatalmi harcok és jelentős történelmi figurák történeteihez kapcsolódik. Gezer kapcsolódik hatalmi harcokhoz, hódításokhoz, és izgalmas mesékhez, köztük olyan figurák mint például Milkilu és III. Amenhotep, Marneptah, a filiszteusok, Salamon és az ő azonosítatlan fáraói apósa, és Shishak/ I.Sheshonq.

Gazdag régészeti lelőhely bőséges bronzkori és vaskori maradványokkal és nagyon potenciális kutatási helyszíne a lakosok mindennapi életének.

A helyszín friss ásatásai folyamatos statigráfiai szekvenciát tártak fel, amik lehetővé teszik a helyszín eseményeinek a részletes kormeghatározását és abszolút kronológiai megállapítását.

Ebben a tanulmányban a kutatók szereztek 35 organikus anyagon (főleg magok) végzett radiokarbonos kormeghatározást, melyek Gezer hét eltérő statigráfiai rétegéből származnak. Ezek a kormeghatározások a 13-9.száradig tartanak: ebben a periódusban számos jelentős változás történt a városban, például sokszoros pusztító események, újjáépítések, és a város megerősítése. Úgy vélik, hogy néhány esemény ezek közül az ókori szövegekben lévő bizonyos történetekhez kapcsolódik.

Légi felvétel az ásatásról. Forrás: https://phys.org/news/2023-11-radiocarbon-dating-egyptology-biblical-accounts.html

Ez a tanulmány részletes adatbázist nyújt, amivel tesztelni lehet a felvetett korrelációkat a régészeti feljegyzések és ókori szövegek közt. Például, ezek a datálások azt mutatják, hogy valószínű a egy bizonyos pusztító epizód és a Merneptah fáraó cselekedetei közti korreláció, míg a felvetett kapcsolat egy másik ilyen epizód és Hazael hadjárata közt nem.

Az új adatbázis az abszolút kormeghatározás független forrása, ami lehetővé teszi a kutatóknak, hogy jobban megismerjék Gezer eseményeit és regionális perspektívába helyezzék.

(Forrás: https://phys.org/, PLOS ONE: https://journals.plos.org/)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!