Belgiumban egy paradicsomültetvényen azonosították először az Agrobacterium rhizogenes tudományos fajnevű mikrobát, amely elsősorban a zöldségfélékre jelent potenciális kockázatot – írja az Agroinform.hu mezőgazdasági szakportál. A mikroba a növények gyökérzetét támadja meg.
A fertőzés következtében a paradicsom és más, a kórokozó által megtámadott zöldségfélék gyökérzete hihetetlen burjánzásba kezd,
rendkívül sűrű szövedéket hozva létre nagyobb részt a föld alatt,
de részben a talajszint felett is. A rendellenesen burjánzó és szövevényessé váló gyökérzet alkotja a növényt megtámadó baktérium táplálékát. A fertőzés rendkívül sok tápanyagot elvon a megtámadott növénytől, lassú sorvadásra és pusztulásra ítélve azt.
Az Agrobacterium rhizogenes okozta fertőzés a növény hormonháztartását is felborítja ami miatt a sejtek sokkal érzékenyebbé válnak az auxinokra. Ennek eredménye az ellenőrizhetetlenné váló sejtosztódás, ami még tovább erősíti a gyökérzet rendkívül gyors és abnormális burjánzását.
A fertőzés rendkívül sok energiát von el a növénytől az úgynevezett őrült gyökérzet fejlesztésére, ami például a paradicsom esetében egy négyzetméterre vetítve alig hat kilogrammra redukálja a termést. Az „őrült gyökerek" ellen az eddigi tapasztalatok szerint a talaj és az öntözővíz gondos megtisztítása bizonyult a leghatékonyabb védekezésnek.
A belga gazda, aki elsőként azonosította a fertőzést a paradicsomültetvényén, Huwa-San TR-50 stabilizált hidrogén-peroxid vegyülettel kezelte ezt, méghozzá igen jó eredménnyel. Elmondása szerint a 3,8 hektáros területet 75 százalékban érintett fertőzést a Huwa-San TR-50 stabilizált hidrogén-peroxid vegyülettel mindössze 6-8 növényre sikerült korlátoznia.