A nyers csirke és a tojás a szakértők szerint jelentős fertőzési kockázatot jelent az olyan káros baktériumok, mint a szalmonella és a campylobacter miatt, amelyek súlyos betegséget okozhatnak. Ahogy arra a szakemberek emlékeztettek, az ételmérgezés tünetei közé tartozik a láz, hányinger, hányás, hasmenés és vérfertőzés, amelyek még egészséges embereknél is kórházi kezeléshez és halálhoz vezethetnek. Így jogosnak tűnik a kérdés:
vajon miért nem betegedett meg tehát John ételmérgezésben egy ilyen szokatlan és potenciálisan halálos diétától?
John kapcsolatba lépett az orvosokkal is a nyers csirke étrendjének biztonsági vonatkozásaival kapcsolatban. Ahogy arra a kutatók rámutattak, minden embernek veleszületett védőmechanizmusai vannak az ételmérgezés ellen. A gyomorban erősen savas folyadékok találhatók, amelyek pH-ja 1,5 és 2 között mozog.
Az ételmérgezést okozó baktériumok érzékenyek a savra, amely károsítja a DNS-üket, és a gyomorsav akár meg is ölheti őket
– magyarázta Primrose Freestone, a Leicesteri Egyetem klinikai mikrobiológiájának vezető oktatója a ScienceAlert online tudományos portálnak. – A gyomorban a kórokozóknak más akadályokat is le kell győzniük, mint például az emésztőenzimeket, a nyálkahártya és az immunrendszer védekező mechanizmusait.
Hozzátette: a gyomor körülbelül négy óra elteltével ürül ki, így a gyomorsavnak elegendő ideje lehetett arra, hogy fertőtlenítse John kevert nyers csirkéjét, így a kapcsolódó baktériumok kevésbé voltak képesek fertőzést okozni.
Nem mindig szabad azonban erre a veleszületett védekezőképességre hagyatkozni. Még az egészséges felnőtteknél is előfordulhat, hogy ha a baktériumok száma magas, akkor a gyomorsav és az immunvédekezés nem elegendő ahhoz, hogy biztonságos szintre csökkentse a számukat.
Az ételmérgezéssel kapcsolatos veleszületett védekezőképességünk kevésbé hatékonyan működhet kisgyermekek, idősek, terhes nők, valamint alapbetegségben szenvedők vagy legyengült immunrendszerrel rendelkezők esetében
– magyarázta Primrose Freestone. – A savlekötők rendszeres szedése szintén növeli az ételmérgezés kockázatát, mivel semlegesíti a gyomorsavat.
John szokatlan módon turmixolta össze a csirkét, így széles felületet hozott létre a gyomorsav támadására. Ám az ételízesítők is segíthettek megvédeni őt a fertőzéstől.
Az influenszer azt állítja, hogy a csirkét egy bizonyos farmról szerzi be, amiről úgy feltételezi, hogy az nagyon friss és olyan állományból származik, amelyben a szalmonella és a campylobacter előfordulása alacsonyabb lehet, mint a nagyobb kereskedelmi forrásból származó szárnyasoknál.
A szakemberek szerint azonban bármilyen származású is a csirke, a nyers hús biztonságát nem lehet garantálni.
John azt is elárulta a követőinek, hogy fűszereket, például közvetlen antimikrobiális hatással is rendelkező szójaszószt és gyógynövényeket használt a nyers csirke íztelenségének javítására. Az aromás gyógynövények, mint például a kakukkfű, erősen gátolják a csírák növekedését, különösen a baromfifélék esetében.
Szakemberek azonban figyelmeztettek: a nyers csirkében (sőt, bármilyen nyers húsban) lévő baktériumot nem lehet eltávolítani.
Az egyetlen módja annak, hogy biztonságosan fogyaszthatóvá tegyük, ha megfőzzük, hiszen a hő hatékonyan elpusztítja a káros baktériumokat, a szalmonella és a campylobacter pedig 75 Celsius fok feletti hőmérsékleten semlegesül.