A több mint 77 ezer követővel rendelkező SF Microscopy nevű csatorna készítője mikroszkóppal vett górcső alá egy ananászdarabkát - írja a Lad Bible.
A felvétel megtekintése után elég egyértelművé válik a néző számára, miért okoz a trópusi gyümölcs égető érzést a szájüregben.
Az ananász húsát ugyanis ezernyi, tűre emlékeztető kristály borítja Ezek a parányi, vízben oldhatatlan kalcium-oxalát kristályok átlyukasztják a nyelv sejtjeinek membránját, amely égető, bizsergő érzést idéz elő.
A kristályok vélhetően védelmi funkciót töltenek be; a nedvesség a tűk kilökődését okozza, amelyek aztán irritálják a száj nyálkahártyáját. A kellemetlen érzés sok gyümölcsevőt elriaszthat az ananász fogyasztásától, szerencsére azonban káros egészségügyi hatásoktól nem kell tartanunk.