Mi a baj a metilén-kloriddal?
A koffeinmentességet a metilén-klorid (vagy diklórmetán) teszi lehetővé, a vegyület ugyanis kimossa a koffeint a kávészemekből. De nem csak erre használják: ipari és kereskedelmi folyamatok során már bevált oldószerként, továbbá festékeltávolítóként is alkalmazták, igaz, utóbbi felhasználási módot az amerikai szövetségi kormány 2019-ben betiltotta. A káros hatások miatt ugyanakkor a döntéshozók a teljes körű betiltást fontolgatják - írja a Futurism.
A metilén-klorid veszélyességéről már több tanulmány is értekezett.
A vegyületnek való rövid távú kitettség károsíthatja a központi idegrendszert, a hosszú távú expozíció pedig májkárosodáshoz, illetve máj- és tüdőrákhoz vezethet.
Elindult a lobbi a szer betiltásáért
Az aggodalmak ellenére az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) egyelőre mégis engedélyezi a metilén-klorid élelmiszeripari felhasználását a koffeinmentes kávé előállításához.
Emiatt több szervezet – többek között a Környezetvédelmi Alap és a Breast Cancer Prevention Partners – petíciót adott át az FDA-nak, hogy tiltsák be a szer élelmiszeripari alkalmazását. Az FDA januárban publikálta a petíciót, és márciusig elfogadta a kérelemmel kapcsolatos nyilvános észrevételeket.
Jelenleg a szövetségi szabályozás engedélyezi a metilén-klorid élelmiszeripari felhasználását, amennyiben a vegyszer mennyisége a koffeinmentes pörkölt, illetve instant kávéban nem haladja meg a 10 ppm-t (0,001 százalékot).
Léteznek biztonságosabb koffeineltávolító eljárások
A Környezetvédelmi Alap vegyianyag-politikáért felelős igazgatója, Maria Doa szerint az eddigi szabályozás elavult, és a metilén-kloridnak még minimális mennyiségben sem szabadna jelen lennie a koffeinmentes kávéban. A szakértő elmondta, léteznek biztonságosabb módszerek is a koffein eltávolítására, ilyen például a svájci vizes eljárás, amely során meleg víz és természetes oldószerek segítségével kezelik a kávészemeket.