Az ókori egyiptomiak már négyezer évvel ezelőtt próbálták kezelni a rákot

Egy ókori egyiptomi koponyán talált elváltozások új analízise azt sugallja, hogy az emberek műtéttel próbálták kezelni a rákot több, a véltnél több, mint 1.000 évvel korábban. A képen látható egyik koponya egy Kr. e. 2686 és 2345 között élt férfié volt.
Fotó: Tondini, Isidro, Camarós
Vágólapra másolva!
Vágásnyomokat fedeztek fel rákos elváltozások körül egy ókori egyiptomi koponyán, ami azt sugallja, hogy már végeztek rákműtétet több, mint 4000 évvel ezelőtt - írja a Live Science tudományos magazin.
Vágólapra másolva!

Több mint négyezer éves rákműtét nyomaira bukkantak

 

Egy új tanulmányban a kutatók analizáltak egy a Cambridgei Egyetem gyűjteményéből Kr.e. 2686 és 2345 közötti időből származó koponyát. A koponyán egy nagy, primer tumor nyoma, valamint több mint 30 kisebb áttétes elváltozás található. A tudósok felfedezték, hogy ezeket az elváltozásokat vágásnyomok veszik körbe, amit talán egy éles tárggyal, valószínűleg fémeszközzel metszettek. Ez azt mutatja, hogy az ókori egyiptomiak megpróbálták műtéttel kezelni a pácienst, akiről úgy vélik, hogy a harmincas évei elején járó férfi volt.

Egy ókori egyiptomi koponyán talált elváltozások új analízise azt sugallja, hogy az emberek műtéttel próbálták kezelni a rákot több, a véltnél több, mint  ezer évvel korábban. A képen látható egyik koponya egy Kr. e. 2686 és 2345 között élt férfié volt.
Fotó: Tondini, Isidro, Camarós / Live Science 

Mostanáig a legrégebbi ismert rák leírás az Egyiptomból származó Edwin Smith papíruszból ismert, ami Kr.e. 1600 körül keletkezhetett, és amiről úgy vélik, hogy egy évszázadokkal korábbi írás másolata. A szöveg számos mellrák esetet  örökít meg, és kiemeli, hogy ezekre nincs hatékony kezelés. Az új és május 29-én a Frontiers in Medicine magazinban publikált felfedezés a szerzők szerint megváltoztathatja elképzelésünket arról, hogy mikor kezdődött a modern orvostudomány . 

Ez a felfedezés közvetlenül a rákkal kapcsolatos sebészeti beavatkozás első bizonyítéka. 

A csapat elemezte egy szintén az ebből a gyűjteményből vaó, és Kr.e. 664-343-ból származó, 50 évesen elhunyt nő koponyáját. Neki szintén egy olyan nagy elváltozás látszik a koponyáján, ami ugyancsak rákra utal. A koponyáján még két  másik elváltozás is észlelhető, amit olyan traumás jellegű sérülések okoztak, mint például egy éles fegyverrel elkövetett támadás. Mindkét traumás elváltozás meggyógyult, ami arra utal, hogy az ókori Egyiptomban felég fejlett volt az orvostudomány ahhoz, hogy kezelje az ilyen típusú sérüléseket – de a rákot ők sem tudták gyógyítani.

 

Megoldhatatlan problémát jelentett már az ókori orovosok számára is


Az új felfedezés azt sugallja, hogy a rák már az ókori Egyiptom orvostudományában is az egyik legnehezebb, és akkor még kezelhetetlen megbetegedésnek számított. Próbálták ugyan gyógyítani, de sikertelenül. A páciensek klinikai történetének ismerete nélkül azonban a tudósok nem tudják pontosan leírni a vizsgált ókori rákbetegségek jellegét.

Közeli felvétel a harmincas évei elején járó férfi koponyáján talált tumorokról.  Sokon vágás nyomok láthatók.
Fotó: Tondini, Isidro, Camarós / Live Science 

A csapat még tovább akar visszamenni az időben, hogy többet megtudjanak arról, hogyan kezelték a rákot az elmúlt évezredek során.

(Forrás: Live Science:  https://www.livescience.com/)



 

 


 


 


 


 


 


 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről