Egy kivétellel csak némafilmeket díjaztak az első Oscar-gálán

A 2009-es Oscar-díj átadójának helyszíne a hollywoodi Dolby Színház
Fotó: Wikimedia Commons/Greg Hernandez/Fickr
Vágólapra másolva!
A nyerteseket már hónapokkal előre bejelentették, amit nem közvetített a rádió és mindössze egyetlen beszéd hangzott el. Az amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia első díjkiosztóját 1929. május 16-án tartották, amely sok tekintetben egyszerűbb és visszafogottabb volt, mint manapság, ráadásul nem is hívták Oscarnak.
Vágólapra másolva!

A szervezetet, amely Hollywood legrangosabb elismeréseit osztja ki, harminchat filmiparos hívta életre a Metro-Goldwyn-Mayer stúdió igazgatójának vezetésével 1927-ben. Az elsődleges céljuk ebben az időben a szakmai együttműködés elősegítése volt, új gyártási technológiák megvitatása, valamint munkaügyi nézeteltérések rendezése. Ezen felül alakítottak egy bizottságot is, amelynek legfőbb feladata volt, hogy figyelje a korabeli mozik csúcsteljesítményeit, és fontolja meg egy díjátadó szervezésének lehetőségét. 

 

Hang nélkül

A ceremóniát az Akadémia megalapítását követő második évben rendezték meg a Hollywood Roosevelt Hotel Blossom Room nevű termében, Los Angelesben. A helyszín, akárcsak manapság, megtelt a korabeli filmművészet hírességeivel, és majdnem háromszáz ember gyűlt össze, hogy tanúi legyenek a szobrok átadásának. A részvétel korántsem volt ingyenes, az érkező vendégek öt dollárért foglalhattak helyet az ünnepség helyszínéül szolgáló szállodában. Mai viszonylatban ez az ár 80-90 dollárnak felelne meg. 

Az első díjátadó gálára 1929-ben került sor
Fotó: Wikimedia Commons

Az esemény ebben az időben nem számított show-műsornak, és nem tudunk botrányokról sem. Az idősebb Douglas Fairbanks által vezetett díjátadó nem tartott sokkal tovább tizenöt percnél. A színészek, rendezők és más szakemberek tizenkét kategóriában vehették át az elismerést jelentő szobrokat.

Az alkotások ekkor még, a Warner Bros The Jazz Singer című moziján kívül mind némafilmek voltak, 

éppen ezért az Akadémia úgy ítélte meg, hogy igazságtalan volna a néma és a hangos művek versenyeztetése a legjobb film kategóriában. Így, az első Oscart akkor a hang nélküli Wings nyerte el. 

Az első férfi díjazott, Emil Jannings
Fotó: Wikimedia Commons

A legjobb férfi színésznek járó díjat Emil Jannings kapta, Janet Gaynor pedig a legjobb színésznőnek járó elismerést vehette át. A többi kilenc kategória mellett két különdíjat is kiosztottak. Az egyiket Charlie Chaplin kapta a The Circus című alkotás színészi, rendezői, írói munkájáért, a másikat pedig a korábban említett kakukktojás, a Warner Bros hangosfilmjéért vihették haza. 

 

Miért Oscar?

Ebben az időben még nem használták az Oscar megnevezést, ezt csak jóval később, 1939-ben tette hivatalossá az Akadémia. Ennek kapcsán felmerülhet a kérdés, hogy honnan ered a becenév? Erre valószínűleg senki sem tudja a pontos választ, elméletek viszont akadnak. Az egyik teória szerint az ötletgazda Margaret Herrick, a szervezet ügyvezető igazgatója volt, akit a szobor az egyik rokonára emlékeztette, akit Oscar bácsinak hívtak. Egy másik teória egy Sidney Skolsky nevű újságíróhoz kötődik, aki ki akarta figurázni a Cedric Gibbons által tervezett díjakat. 

Az első női díjazott, Janet Gaynor
Fotó: Wikimedia Commons

A poén egy Oscar Hammerstein nevű színháztulajdonoshoz kapcsolódott, a nevet pedig később az újságcikk nyomán összekötötték az ünnepséggel. Bármi is az igazság, a név tagadhatatlanul egybeforrott az Akadémia ceremóniájával. 

A hollywoodi produkciók fejlődésével természetesen az Oscar-díjátadó is rengeteget változott az idők során. 

A kezdeti tizenkét kategóriából több, mint húsz lett, a negyedórás átadóból pedig másfél órás show-műsor. Mindamellett, hogy az ominózus arany szobor a legmagasabb filmművészeti kitüntetésnek számít, a rangos esemény manapság a tengerentúli filmipar egyik reklámforrása is. 

Az első díjazott némafilm, a Wings egykorú plakátja
Fotó: Wikimedia Commons

Az elmúlt évtizedek gáláit mindig komoly sajtóvisszhang követte, különösen akkor, ha valamilyen botrány is tarkította a világon szinte mindenhol közvetített műsort.

További történelmi témájú cikkeket a Múlt-kor történelmi magazin weboldalán olvashatnak.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről