Fehér bölény borjút fotóztak a Yellowstone Nemzeti Parkban

Egy ritka, fehér bölény borjú a Yellowstone Nemzeti Parkban, Wyomingban a Lamar-völgyben 2024. június 4-én. A lakota indiánok próféciája szerint a fehér borjú születése jobb időket jelez előre.
Fotó: Erin Braaten
Vágólapra másolva!
A park egyik látogatója készítette a fotókat ebben a hónapban a borjúról, amint sötét barna színű anyja szaglássza. A park tisztviselői még nem észleltek fehér borjút a Wyomingba és Montanába is kiterjedő nemzeti parkban, mely körülbelül 5.000 bölény otthona.
Vágólapra másolva!

A természetben két genetikai variáció van, ami szokatlanul világos színű állatokat eredményez - a két állapot a leucizmus és  albinizmus. Mindkét állapot esetén az állat a génmutációból két másolatot örököl, mindkét szülőtől egyet-egyet, akik általában normális színűek. A leucisztikus állatoknál hiányoznak a melatonin termelő sejtek; a melatonin egy természetes pigment, ez adja a szőr, szemek, tollak és a bőr színét. Testük lehet majdnem teljesen fehér, vagy lehetnek csak foltokban fehérek, és általában normális, vagy sötét színű szemeik vannak. 

Albinizmus esetén, ami a ritkább, a melatonin teljesen hiányzik. Az albínó állatok majdnem teljesen fehérek, szemük lehet világos pink, vagy narancs színű, látásuk gyengébb. Az albínó bölénynek hiányzik a sötét szín a szemeiből, az orrából és patáiból. A yellowstonei borjú nem albínó, mivel orra és szemei feketék.

Van egy harmadik lehetőség: Egy világos színű borjú lehet egy bölény és egy fehér színű házi tehén kereszteződésének eredménye. Ebben az estben a borjú lehet világos cserszínű, barna szemekkel és fekete, vagy barna orral.

Egy ritka, fehér bölény borjú a Yellowstone Nemzeti Parkban, Wyomingban a Lamar-völgyben 2024. június 4-én. A lakota indiánok próféciája szerint a fehér borjú születése jobb időket jelez előre.
Fotó: Erin Braaten / phys.org

 

Azt nem tudni, hogy milyen gyakran születik fehér bölény a természetben, mivel ezt sosem követték nyomon a történelem folyamán. Más állatoknál, például a pingvineknél vannak tanulmányok a leucizmusról és albinizmusról, a bölények esetén nincs. Az utóbbi néhány évtizedben anekdota sincs fehér bölényborjú születéséről. A legtöbb fehér bölény borjú, amiről hallani lehet, a bölény és a fehér Charolai tehén keresztezéséből származik. Ezt a tiltja a törvény, de sok magán tenyésztő és a bölény ipar mégis csinálja, mert rájöttek, hogy a fehér bölényborjút milyen nagy figyelem övezi.

A fehér bölény különös jelentőséggel bír az amerikai bennszülött kultúrákban. A próféciák szerint fehér bölény borjú születése nagy változások idején történik. Vannak történetek arról, hogy a keleti sosonok egy évszázadon át vadászták és üldözték a fehér bölényeket. 

Fehér bölény borjú született a Yellowstone Nemzeti Parkban a Lamar-völgyben 2024 júniusában. A bennszülöttek kultúrákban a fehér bölény szent állat, egyszerre álldás és figyelmeztetés.
Fotó: Erin Braaten/Dancing Aspens Photography via AP  / phys.org

A bölények egykor Alaszkától Mexikóig vándoroltak és számuk 30-60 millió volt. Bár 1884-re a populáció 325 állatra csökkent, a tudósok és természetvédők azóta megmentették a bölényt a kihalás széléről. Ma 30.000 bölény él és legtöbbje nem olyan szabad és vad, mint az ember gondolná.

(Forrás: phys.org: https://phys.org/ National Geographic: https://www.nationalgeographic.com/)



 



 


 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről