A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Hasznos baktériumok segítik a tengeri férgek extrém hidegben való túlélését

A tengerigiliszták belsejében élő baktériumok, mint ami a képen látható, fagyélló proteineket termelnek, amik segítenek a fajnak, hogy a hideg antarktiszi hőmérsékleten való túlélésben.
Fotó: Michael Tangherlini
Vágólapra másolva!
A soksertéjűek (Polychaeta) antarktiszi tengeri férgek, a földigiliszták közeli rokonai és az óceánfenék leggyakoribb állatai közé tartoznak. Rejtély volt, hogyan élnek túl az antarktiszi tengeri férgek az Antarktisz alacsony hőmérsékletű vizeiben. Más antarktiszi fajok, mint jéghalak, saját fagyálló proteineket termelnek, de a legtöbb antarktiszi organizmus nem termel ilyen fehérjéket. - írja a Science News magazin honlapján.
Vágólapra másolva!

Az antarktiszi soksertéjűek különböző fajaiban élő speciális baktériumok olyan proteineket termelnek, melyek melyek segítik a férgeket, hogy ne fagyjanak halálra. Erről számolnak be az Olaszországban lévő anconai Marche Műszaki Egyetem kutatói a Science Advances június 21-i számában.

A felfedezés illusztrálja, milyen fontosak a mikrobák a gazdáik számára. Az óceáni gazda-mikroba kapcsolatról még mindig nagyon kevés ismeretünk van.

A kutatók elutaztak három a Ross-tengerben lévő antarktiszi tengerparti területre és óceáni üledéket lapátoltak ki, ami három gyakori tengeri féregfajt tartalmazott, ebből kettő elpusztult organizmusok darabjain él, és egy ragadozó volt. A helyszínek vízhőmérséklete körülbelül -1 Celsius-fok volt. 

Laboratóriumban elemezték a férgek DNS-ét és a leggyakoribb baktériumok, amiket találtak, a Meiothermus silvanus és a Anoxybacillus két faja, melyeket az üledék külön analizálása során magában az üledékben nem találtak, sem más férgektől gyűjtött DNS-ben.

A soksertéjűekből  kivont baktériumokról ismert, hogy a hidegtűrésben van szerepük. Például két enzimatikus protein glicerolt és prolint termel, melyekről úgy vélik, hogy védelmet nyújtanak az extrém hideg ellen, mert csökkentik a belső folyadékok fagyáspontját.

A tengerigiliszták belsejében élő baktériumok, mint ami a képen látható, fagyélló proteineket termelnek, amik segítenek a fajnak, hogy a hideg antarktiszi hőmérsékleten való túlélésben.
Fotó: Michael Tangherlini / Science News

Bár a mai antarktiszi óceánfenékből hiányzik, Meiothermus baktériumfajt korábban már találtak a közeli Ross-jégselfből alól származó fagyott üledékben, ami azt mutatja, hogy régóta fennálló kapcsolat van a soksertéjűek  és ezek között a baktériumok között. A kutatók úgy vélik, hogy a baktériumokat a féreg szülők továbbadják az utódaiknak. A baktérium öröklődésének megerősítéséhez elemezni kell a férgek mikrobiomját a férgek különböző életszakaszaiban. Az újszülöttek felszedhetik a baktériumokat más, velük kölcsönhatásba kerülő férgektől is. 

A baktériumoknak is hasznos ez a kapcsolat, mert biztos otthont kapnak a férgektől a proteinekért cserébe.

(Forrás: Science News: https://www.sciencenews.org/)


 


 


 


 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!