Kutatók megfejtették a szentjánosbogarak fényének evolúcióját

Abscondita anceyi a Wolong Nemzeti Természetvédelmi Területéről Kína Sichuan tartományából.
Fotó: Chengqi Zhu
Vágólapra másolva!
Egy genetikai analízis megdöntötte a szentjánosbogarak fényének eredetét illető vezető hipotéziseket. A bogarak Lampyridae családjának sok faja (szentjánosbogarak) által kibocsátott ragyogó fény először a ragadozókat elriasztó jelzés volt, ezzel hirdették toxicitásukat, és később lett párzási jelzés. Ez megmagyarázná, hogy miért világítanak a peték, lárvák, bábok is. - írja a phys.org.
Vágólapra másolva!

A csapat Kína szerte friss mintákat gyűjtött 16 Lampyridae fajtól, diverz helyszínekről, és két rokon fajét, melyeket aztán analizáltak a korábban létezők kollekciókkal és genetikai adatokkal együtt. Összesen 41 fajtól állítottak össze genetikai adatokat. Minden példánynál keresték a lucibufaginokat folyékony kromatográfia-tömegspektrometriával.

Pyrocoelia analis Tunchangból Kína Hainan tartományából.
Fotó: Chengqi Zhu / phys.org

A lucibufaginokat a szentjánosbogarak egy alcsaládjánál találtak, míg a biolumineszcencia megtalálható szerte a teljes családban, ami erősen azt sugallja, hogy a toxin a biolumineszcencia kialakulása után fejlődött. Miért kezdtek a szentjánosbogarak először ragyogni?

Abscondita anceyi a Wolong Nemzeti Természetvédelmi Területéről Kína Sichuan tartományából.
Fotó: Chengqi Zhu / phys.org

Azt már korábban kimutatták, hogy a szentjánosbogár biolumineszcencia szubsztrátja, a luciferin antioxidáns. Yin Zheng és kollégái azt találták, hogy a szentjánosbogár ősei akkor fejlődtek és lettek változatossá, azalatt a történelmi periódus alatt, amikor a légköri oxigén szintek folyamatosan emelkedtek egy történelmi alacsony szintről a Toarci Óceáni Oxigénhiányban Szenvedő Eseményt követően.

Úgy vélik, hogy a világító ezerlábúak a biolumineszcenciát kezdetben azért fejlesztették ki, hogy megbirkózzanak az oxidatív stresszel a forró, száraz környezetekben és talán a szentjánosbogarak hasonló utat követtek. 

(Forrás: https://phys.org/)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről