Kutatók nagy korall diverzitást fedeztek fel rendkívüli hőmérsékletű tengervízben

A fenéki megjelenés bemutatása: (A) elágazó Acropora, (B) <31 Celsius-fokos tengeri tó masszív korallal, (C és D) 31-32 Celsius-fokos tengeri tó, és (E és F) >32Celsius-fokos tengeri tó
Vágólapra másolva!
A holland és indonéz kutatók csapata az indonéziai Raja Ampat kutatása során rendkívüli ökoszisztémákat tártak fel, ami bepillantást nyújt a korallok rezilienciájába és adaptációjába. - írja a phys.org.
Vágólapra másolva!

37 kemény korall megfigyelése, hogy krónikusan magas hőmérsékletű tengervízben, megkérdőjelezi a korallok környezeti toleranciáról való jelenlegi nézetet. Ezek a zátonyépítő korallok, melyek rendkívüli hőmérsékletű környezetekben élnek, genetikai forrásként működhetnek, melyek fokozzák a korall populációk klímaváltozáshoz való rezilienciáját.

 

Jövőbeni tenger

Az utóbbi időkben fokozódik az érdeklődés azon korallok iránt, melyek a környezeti limitek extrém határán élnek. Ezek a korallok fontos bepillantást nyújtanak abba, hogy a korall közösségek hogyan élhetnek túl és adaptálódhatnak a jövőbeli tengeri környezet változásaihoz. Ebben a tekintetben a tengeri tavak különösen érdekesek.

Ezeknek a szárazfölddel teljesen körülvett tengeri tavaknak a hőmérséklete magasabb, kémhatásuk alacsonyabb és természetesen zavarosak. Természetes laboratóriumként működnek, ahol a korallok a jövőbeni klíma forgatókönyveinek megfelelő kondícióknak vannak kitéve (magas hőmérséklet és alacsony ph érték), olyan lokális vízminőségi stresszorokkal kombinálva, mint a szedimentáció és eutrofizáció.

A tengeri tavak unikális környezetek, melyekben a klímaváltozás extremitásai már láthatók. Bár nem pontos előrejelzői annak, hogy a klímaváltozásnak milyen hatásai vannak a tengerparti rendszerekben, értékes bepillantást nyújtanak. A tudósok remélik, hogy a tengeri tavak tanulmányozásával jobban megértik azt, hogy a korall közösségek hogyan adaptálódnak a klímaváltozás fokozódó nyomásához.

A fenéki megjelenés bemutatása: (A) elágazó Acropora, (B) <31 Celsius-fokos  tengeri tó masszív korallal, (C és D) 31-32 Celsius-fokos tengeri tó, és (E és F) >32Celsius-fokos tengeri tó
Fotó: phys.org

 

Kisebb korall fedettség

Sajnos ez nem egészen pozitív hír. A tengeri tavak faji diverzitása szignifikánsan alacsonyabb, mint a tiszta tengerparti vizek korallzátonyaiban. Ez azt sugallja, hogy csak korlátozott számú faj képes túlélni ezeket az extrém feltételeket.

Amikor a hőmérséklet 31 fok fölé emelkedik , a korallzátonyok csökkennek, ami azt eredményezi, hogy más organizmusok uralkodóvá válnak, mint például az algák, baktériumok, kagylók, vagy férgek.

A tengervíz emelkedő hőmérséklete megváltoztatja a biodiverzitást. Nagyon fontos a tengeri ökoszsztémák folyamatos felfedezése és konzervációja az egész világon.
 

A globális fenyegetés és a lokális reziliencia egyensúlyozása

A korallzátonyok sok stressz elviselnek. Globális folyamatok, mint például a klímaváltozás és zátonyt gyengítő lokális problémák, például túlhalászat, szennyezés és erózió is érintik őket. Az utóbbi években a korallzátonyok szignifikáns korallfehéredéstől szenvednek az óceán abnormálisan magas hőmérséklete miatt. https://www.origo.hu/kornyezet/2017/02/a-tengerviz-globalis-felmelegedessel-osszefuggo-elsavasodasa-vegveszelybe-sodorja-a

 

(Forrás: https://phys.org/)



 



 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről