Nagyon különös dolgot talált a Marson a NASA, ehhez hasonlót még senki sem látott

Mars
Fotó: AFP
Vágólapra másolva!
A NASA Perseverance rovere egy olyan bizarr, világos színű sziklát észlelt a Marson, amelyhez hasonlót még soha nem láttak. A kutatók szerint a különös képződmény tanulmányozása segíthet megérteni a vörös bolygó múltját.
Vágólapra másolva!

Az Atoko Point névre keresztelt sziklát a Jezero-kráterben fedezte fel a NASA robotjárműve - írja az űrügynökség által kiadott közlemény.

Fotó a különös marsi szikláról
Fotó: NASA/JPL-Caltech/ASU/MSSS

Az Atoko Point nagyjából 45 centiméter széles és 35 centiméter magas.

A tudósok a rover kamerái, a SuperCam és a Mastcam-Z segítségével megerősítették, hogy a kőzet piroxénből és földpátból épül fel. A kutatócsoport feltételezése szerint a világos kőzet eredetileg a bolygó másik részén volt, és egy ősi folyó szállíthatta jelenlegi helyére. Egy másik elmélet ezzel szemben azt állítja, hogy a sziklát magma hozhatta létre a föld alatt és eróziós folyamatok révén került a felszínre.

A kutatók hozzátették, hogy bár az Atoko Pointhoz hasonló kőzetet még nem láttak a vörös bolygón, hamarosan több ilyen jellegű sziklát találhatnak a Jezero-kráter peremének feltérképezésekor.

A Perseverance 2021 februárjában landolt a Marson, és azóta is a Jezero-krátert kutatja. A kutatók úgy vélik, hogy a kráter egykor egy ősi tó medre volt, és ha volt élet a bolygón, annak nyomait a begyűjtött geológiai mintákban megtalálhatják.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről