Jézus Krisztusnak képzelte magát a Piétát megrongáló Tóth László

Tóth László, magyar származású ausztrál geológus, Michelangelo Pietà szobra, megrongálás, hírhedt
a vatikáni Szent Péter-bazilikában lévő a Michelangelo-féle Pieta szobor sérülései, miután a magyar születésű Tóth László egy geológus kalapáccsal megtámadta a márványszobrot. 1972 májusában leütötte a karját a Mária-szoborról, és megsérült az orra.
Fotó: Steve Christo - Corbis
Vágólapra másolva!
Sajnos a műtárgyak gyakran esnek vandalizmus áldozatául. Olykor különféle aktivisták szeretnék ilyen módon felhívni magukra a figyelmet, mint a 20. századi szüfrazsettek vagy a későbbi klímaharcosok. Néha pedig mentális problémákkal küzdő személyek éreznek leküzdhetetlen késztetést a károkozásra. A Piétára kalapáccsal támadó Tóth László az utóbbiak közé tartozott.
Vágólapra másolva!

A Piéta-pusztító magyarról nem rendelkezünk túlságosan sok információval. Az bizonyos, hogy Pilisvörösváron született, és 1965-ben hagyta el Magyarországot. A geológus végzettségű férfi Ausztráliába vándorolt, ahol kétkezi munkákból tartotta fenn magát. A kontinensről 1970 körül tért vissza Európába, elsősorban azért, hogy a pápával találkozhasson. Állítólag hónapokig várt, hogy beszélhessen az egyházfővel, de nem járt eredménnyel. 

Kalapáccsal Michelangelo ellen

Nem tudni pontosan, hogy mikor fogalmazódott meg benne az elképzelés Michelangelo Piétá című alkotásának megrongálásáról, mindenesetre 1972 májusának egyik vasárnapján besétált a Szent Péter-bazilikába, amely pünkösd lévén zsúfolásig megtelt hívőkkel.

A 33 éves Tóth áthatolt a tömegen, és az oldalkápolnába bejutva átmászott a remekművet védő korláton. Az emelvényre feljutva előhúzta kalapácsát, és súlyos csapásokkal kezdte el összetörni a szobrot, amit Michelangelo 1499-ben megalkotott.

Körülbelül 5-15 ütést tudott a Jézust karjában tartó Máriát ábrázoló műtárgyra mérni, miközben azt ordibálta, hogy ő maga Jézus Krisztus. A szürreális jelenetet egy helyi tűzoltó szakította félbe, aki megpróbálta megállítani az őrjöngő férfit. Mire legyűrték a vandál geológust, a Piétá rendkívül súlyos károkat szenvedett. A csapások a Szűz Máriát ábrázoló alak orrát, bal szemét és bal karját, valamint a haját takaró fátylat érték.

Tóth László, magyar származású ausztrál geológus, Michelangelo Pietà szobra, megrongálás, hírhedt
A magyar születésű Tóth Lászlót (1938-2012) olasz állami tisztviselők tartják fogva Rómában, miután 1972. május 21-én megtámadta Michelangelo Piéta-szobrát a vatikáni Szent Péter-bazilikában. Tóth egy kalapáccsal leverte a Mária-szobor karját, és megsértette az orrát. (Fotó: Rolls Press/Popperfoto a Getty Images/Getty Images segítségével) Ezt a fotót a Vatikán adta ki május 23-án

A hatóságok azonnal elfogták és őrizetbe vették Tóth Lászlót. A vatikáni rendvédelmi szervek Giovanni Benelli érsek jelenlétében kihallgatták, ahol a férfi a következőt mondta: 

Ha megölnek, annál jobb, mert egyenesen a mennybe jutok.

A bíróság, figyelembe véve elmeállapotát, nem szabott ki rá börtönbüntetést, helyette viszont kényszergyógykezelésre ítélték. A terápiát követően rögtön kiutasították Olaszországból. A rongálóról innentől kezdve nem sok információ jutott el a nyilvánosságig, a Kádár-korszakban Magyarországon sokáig cikket sem jelentettek meg az incidensről. Egyes hírek szerint Tóth Ausztráliában maradt, ahol 2012-ben meghalt. 

Helyreállítási munkálatok

A megrongálódott szobrot még aznap letakarták, a látogatók pedig özönlöttek a bűncselekmény színhelyére. A restaurátorok nagy gonddal láttak hozzá a helyreállításhoz, amelynek első lépése a Piétá letört darabjainak összeszedése volt.

A tíz hónapon át tartó munkálatok nagy odafigyelést igényeltek, hiszen elsőként az összes darabot be kellett azonosítani. Csak ez a művelet közel öt hónapot vett igénybe. 

A kiváló szakembereknek és a fejlett technológiának hála sikeresen összeragasztották és kipótolták a remekmű hiányzó részeit. A letört bal karba egy fémrudat is beültettek, hogy biztosan egybe tartsa a javításokon átesett alkotást.

A hatóságok okultak az esetből, és komoly védelemmel látták el a szobrot. A háromrétegű és másfél centiméter széles üvegfal állítólag még a pisztolylövéseket is sikeresen tudja hárítani.

Az elmúlt években egyre több és több műkincs került hasonló védelem mögé a múzeumokban és más kiállítóterekben. Sajnálatos módon a felelőtlen és zavart emberi viselkedés még mindig az egyik legnagyobb fenyegetés a műalkotásokra nézve.

Tóth László, magyar származású ausztrál geológus, Michelangelo Pietà szobra, megrongálás, hírhedt
Szemlélődők elrángatják Tóth Lászlót a Piéta-szobortól a Szent Péter-templomban, miután kalapáccsal összetörte
Fotó: Bettmann / Ezt a fotót a Vatikán adta ki május 23-án

További történelmi témájú cikkeket a Múlt-kor történelmi magazin weboldalán olvashatnak.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről