Új pteroszaurusz fajt fedeztek fel

Egy művész lenyomata a Haliskia peterseniről.
Fotó: Gabriel Igeto
Vágólapra másolva!
Egy új, a Curtin Egyetem által vezetett kutatás 100 millió éves fosszilizált csontokat azonosított, melyeket a Queensland nyugati részén fedeztek fel. A fosszíliák egy újonnan azonosított pteroszauruszhoz tartoznak, mely a dinoszauruszok között élő ijesztő, repülő hüllő volt. - írja a Curtin Egyetem honlapján.
Vágólapra másolva!

Koponyájának alakja, fogainak elrendezése és a vállcsont alakja alapján a kutatócsapat a példányt a anhanguerianként azonosította, mely a pteroszauruszok egy csoportja és világszerte éltek, köztük a mai Brazília, Anglia, Marokkó, Kína, Spanyolország és az Amerikai Egyesült Államok területe.

Szárnyfesztávolsága megközelítőleg 4.6 méter volt és amikor körülbelül 100 millió évvel ezelőtt élt, Queensland középső és nyugati része víz alatt volt, hatalmas beltenger fedte és körülbelül a mai Viktória déli partvonalán helyezkedett el. A Petersen általi gondos előkészítés miatt a maradványok az anhanguerian és minden, Ausztráliában felfedezett pteoszaurusz legkomplettebb példánya a mai napig. A Haliskia 22%-osan komplett, több, mint kétszer komplettebb, mint az egyetlen ismert részleges pteroszaurusz csontváz, amit Ausztráliában találtak.

Egy művész lenyomata a Haliskia peterseniről.
Fotó: Gabriel Igeto / Curtin Egyetem

 

A példány tartalmaz komplett alsó állkapcsokat, a felső állkapocs csúcsát, 43 fogat, csigolyákat, bordákat, csontokat mindkét szárnyból és egy lábdarabot, valamint nagyon vékony és fonom torokcsontokat, izmos nyelvet jelezve, ami segített a halak és lábasfejűek elfogyasztásában.

A Haliskia peterseni csatlakozik a Kronosaurus Kornerban kiállított számos jelentős tengeri fosszília példányokhoz, köztük a Kronosaurus queenslandicus, mely a legnagyobb tengeri hüllő volt, koponyája legalább 2.4 méter hosszú és a legkomplettebb plesioszaurusz Ausztráliából, az Eromangasaurus plesioszaurusz csontjai és a Platypterygius ichitioszaurusz.

(Forrás: Curtin Egyetem: https://www.curtin.edu.au/)



 



 



 


 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről