Még a törököket is megdöbbentette a román fejedelem kegyetlensége

kegyetlen román fejedelem, Vlad Tepes, Drakula, III. Vlad, II. Mehmed, Drakula gróf, éjjeli támadás
az éjjeli támadás
Vágólapra másolva!
A leghíresebb havasalföldi fejedelem oszmán vazallus volt, majd önfejűsége miatt büntetőhadjárat indult ellene. A kegyetlenségéről és brutális kivégzéseiről ismert Vlad Tepes ugyan katonailag sok borsot tört a szultán orra alá, de a törökök szívébe a târgoviștei éjszakai támadással és főként az azt követő látvánnyal ültetett indulatokat igazán.
Vágólapra másolva!

III. Vlad, vagy ahogy a legtöbb ember ismeri, „Drakula gróf” talán a leghíresebb személy a román történelemből. Ragadványneve a Tepes, vagy Cepes – ami románul karóbahúzót jelent – nem véletlenül kapcsolódott össze a személyével, 

hiszen ez volt a legkedveltebb kivégzési módszere, és egy törökök elleni diadal is erről tette igazán világhírűvé. 

kegyetlen román fejedelem, Vlad Tepes, Drakula, III. Vlad, II. Mehmed, Drakula gróf, éjjeli támadás
III. Vlad
Fotó: Wikipedia 

Vlad a havasalföldi fejedelem, II. László fia volt. Apja oszmán vazallussá vált, hogy megelőzze az országa ellen irányuló inváziót, fiait pedig a szultán udvarába küldte. Az itt eltöltött idő meghatározó volt a majdani fejedelem számára, akit rengetegszer megvertek és megkínoztak önfejűsége miatt. 1456 nyarán Hunyadi János támogatásával tért vissza Havasalföldre és augusztus 20-án a vajdájává vált. 

A véreskezű fejedelem

1459-ben megtagadta az adófizetést a törököknek és Hunyadi Mátyással is szövetséget kötött. Ezt a fajta önállóságot a szultán nem nézte jó szemmel. A következő évben II. Mehmed már megelégelte hűbérese ellenszegüléseit, és követet küldött egy század katonával, hogy a vajda pótolja elmaradásait.

Vazallusa ahelyett, hogy ezt teljesítette volna az egész küldöttséget karóba húzatta. Tudván, hogy tette milyen következményekkel jár, követeket küldött az erdélyi szászokhoz és Budára is, hogy segítséget kérjen a közelgő invázió ellen.

1462-ben Dél-Havasalföldön és az északbolgár területeken néhány hét leforgása alatt több mint 23.000 törököt végeztetett ki válogatás nélkül. Az ellene küldött kisebb seregeket sorra megsemmisítette, azonban – kérései ellenére – segítséget sehonnan nem kapott.

kegyetlen román fejedelem, Vlad Tepes, Drakula, III. Vlad, II. Mehmed, Drakula gróf, éjjeli támadás
II. Mehmed
Fotó: Wikipedia

Mehmed megelégelte a fejedelem dúlását és egy 150 ezer fős sereggel indult ellene, hogy lázadását leverje és Havasalföldet teljesen a birodalma részévé tegye. Ezzel szemben a vlach sereg csupán 30.000 katonából állt, akiknek többsége besorozott paraszt volt. 

Drakula legendája

Vlad tudta, hogy nyílt harcban nincs esélye, így más módszerekhez folyamodott. Visszavonuló seregével felgyújtatta a falvakat, eredményes gerillaakciókat hajtott végre az őt követő ellenség ellen és biológiai hadviselést is folytatott: megmérgezte a kutakat és különféle betegségekben szenvedőket küldött az oszmán táborba, hogy a fertőzésüket terjesszék. Ám mindez csak lassította Mehmedet, a fejedelem pedig egészen Havasalföld fővárosáig, Târgoviștéig vonult vissza. 

Június 17-én éjszaka a vajda és serege csellel bejutott a török táborba, ahol megpróbálták megölni a szultánt, de az épp nem tartózkodott a sátrában.

Hatalmas zűrzavart okozva mintegy 15.000 ellenséges katonával sikerült végezniük. Kihasználva a káoszt a lázadó vazallus továbbállt, és átengedte a fővárost az ellenségnek. 

„Vlad Erdeje”

Itt azonban olyan látvány fogadta a fáradt és demoralizált török katonákat, amire nem voltak felkészülve. A kapun túl felállított mintegy 20.000 kihegyezett karó mindegyikén testek voltak, az áldozatok közt pedig nem történt semmilyen válogatás. Férfiak, nők, gyerekek egyaránt tarkították „Vlad erdejét”. A horrorfilmbe illő látványt az tetézte, hogy néhány cölöpre húzott ember még élt, és az ő szenvedésük tovább tépázta az elborzadt katonák idegszálait. 

kegyetlen román fejedelem, Vlad Tepes, Drakula, III. Vlad, II. Mehmed, Drakula gróf, éjjeli támadás
Középkori fametszet „Drakula grófról”, aki épp karóba húzott emberek mellett étkezik
Fotó: Wikipedia 

Mehmed kegyelemből a még élőket lenyilaztatta, hogy kínjaiktól megszabadítsa őket. A szultán és serege is megelégelték a válogatás nélküli, kegyetlen brutalitást, és kivonultak Havasalföldről.

Hogy az éjszakai támadás mennyire volt sikeres, érdekes kérdés. Ugyan nagy zavart és veszteséget okoztak vele, de egyrészt a célt – a szultán megölését – nem sikerült elérniük, másrészt a támadásban 15-24.000 ember vett részt, akik közül 5000 a harctéren maradt. Ez olyan nagyarányú emberveszteség, ami a győzelemmel végződő harcokat igencsak beárnyékolta.

További történelmi témájú cikkeket a Múlt-kor történelmi magazin weboldalán olvashatnak.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről