Anglia
18:002024. július 06.
Svájc
Hollandia
21:002024. július 06.
Törökország

A beton-nitrogén keveréknek jelentős egészségügyi és környezeti előnyei vannak

Nitrogén hozzáadása a betonhoz jelentősen csökkenthetik építőipar által létrehozott potenciálisan káros nitrogén-oxidok globális szintjét.
Vágólapra másolva!
Csökkentheti a fejlődő városokban és nagyvárosokban létrehozott káros szennyező anyagok mennyiségét, ha a betonhoz nitrogént adnak. - írja a Birminghami Egyetem honlapján.
Vágólapra másolva!

A kutatók úgy vélik, hogy a beton nitrogenizálása 3.4-6.9 megatonnával hozzájárulhat a nitrogén-oxid csökkentéséhez - ennyi volt az iparral összefüggő kibocsátás 6-13%-a 2021-ben.

2050-re a folyamat 131-384 megatonnával csökkentheti a nitrogén-oxidokat. Ez 75-260 év potenciális veszteséggel lehet ekvivalens, amely idő előtti elhalálozással és csökkentett életminőséggel jár, a fogyatékossághoz igazított életévek tekintetében számítva.

A nitrogén-oxidok nagyon reaktív toxikus légszennyezők, amik hozzájárulnak a savas esőhöz, ózonréteg elvékonyodáshoz és jelentős egészségügyi veszélyeket vetnek fel – különösen a légzőszervi megbetegedések kapcsán- hozzájárulva a légszennyezéssel összefüggő mortalitáshoz.

A nemzetközi kutatócsapat ma publikálta felfedezését a Nature Cities magazinban, melyben megjegyzik, hogy a kereskedelmi forgalomba hozott nitrogenizálás valószínűleg jobb gazdasági és környezeti kilátásokat nyújt, mint a szén-dioxiddal kapcsolatos egyszerű folyamatok. 

Nitrogén hozzáadása a betonhoz jelentősen csökkenthetik építőipar által létrehozott potenciálisan káros nitrogén-oxidok globális szintjét.
Fotó: Birminghami Egyetem

Dr. Yuli Shan a Birminghami Egyetem munkatársa, a dolgozat társszerzője megjegyezte, hogy a nagyvárosok világszerte, különösen a globális délen, extenzív városi megújuláson, terjeszkedésen, és modernizáción – mindegyik elkerülhetetlenül légköri szennyezést hoz létre. 1970 és2018 között a nitrogén-oxidok emissziója majdnem a duplájára emelkedett: 70 megatonnáról 120 megatonnára. Döntő fontosságú kezelni ezt a problémát, a városi egészség javításához, a fenntartható ipari növekedés elősegítéséhez, és a környezeti jólét biztosításához.

A kutatók megjegyzik, hogy Kína, Európa, és az Amerikai Egyesült Államok kulcsfontosságú szereplők, nekik van a legnagyobb kapacitásuk ahhoz, hogy hozzájáruljanak ehhez a területhez, a feltörekvő és megalapozott opari nemzetek keverékével elősegítve a körkörös gazdaságot és foglalkozzanak a légköri, környezeti aggodalmakkal.

Javasolják egy emissziós kereskedelmi rendszer felállítását, mint amit már létrehoztak a szén-dioxidhoz, hogy legyen a nitrogén-oxidok szekvesztrálásával kapcsolatos előnyök pontosabb és széles körben elfogadott kvantifikálása.

Bár szignifikáns környezeti és gazdasági előnyök lehetségesek, a folyamat gyakorlati alkalmazása nehézségekbe ütközik a nagy mennyiségű anyagok és gázok szállítása miatt. A szakértők a megalapozott ipari és kereskedelmi beton elszenesítési rendszer használatát javasolják a logisztikai hálózat optimalizálásához és ahhoz, a beton nitrogenizálás megvalósításának javításához.

(Forrás: Birminghami Egyetem: https://www.birmingham.ac.uk/)



 



 



 



 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről