A sarki fény hamarosan komoly veszélyt jelenthet az elektromos infrastruktúránkra

Bár a sarki fény lenyűgöző, a tudósok egyre idegesebbek a modern infrastruktúrát fenyegető veszélyek miatt. Egy új kutatás kiemeli a kapcsolatot a sarki fény a mágneses erők által indukált elektromos áram között - földmágnesség indukálta áram - , ami tönkreteszi az alapvető infrastruktúrát, mint például a csővezetékeket, és a tengeralatti kábeleket.
Vágólapra másolva!
Bár a sarki fény lenyűgöző, a tudósok egyre idegesebbek a modern infrastruktúrát fenyegető veszélyek miatt. Egy új kutatás kiemeli a kapcsolatot a sarki fény a mágneses erők által indukált elektromos áram között - földmágnesség indukálta áram - , ami tönkreteszi az alapvető infrastruktúrát, mint például a csővezetékeket, és a tengeralatti kábeleket. - írja a BBC Science Focus magazin honlapján.
Vágólapra másolva!

A tudósok azt találták, hogy ezen áramok erejének megállapításában meghatározó az, hogy interplanetáris sokk milyen szögben éri a Föld mágneses mezejét.

Dr. Danni Oliveira, a NASA munkatársa, a tanulmány vezető szerzője és kollégái tanulmányukat a Frontiers in Astronomy and Space Sciences magazinban publikálták.

A sarki fényt és a földmágnesség indukálta áramot ugyanaz az űridőjárási esemény működteti. A sarki fény egy vizuális figyelmeztetés, ami azt mutatja, hogy ezek az űrben lévő elektromos áramok generálhatnak a Földön földmágnesség indukálta áramot. Amikor a Napból kilövellő részecskék kölcsönhatásba lépnek a Föld mágneses mezejével, geomágneses viharokat generálnak, amik kölcsönhatásba lépnek a Föld légkörével, sarki fényt hozva létre. Az interplanetáris sokkok (a napszélből kiáradó sokkhullámok) szintén hozzájárul a jelenséghez.

Bár a sarki fény lenyűgöző, a tudósok egyre idegesebbek a modern infrastruktúrát fenyegető veszélyek miatt. Egy új kutatás kiemeli a kapcsolatot a sarki fény a mágneses erők által indukált elektromos áram között - földmágnesség indukálta áram - , ami tönkreteszi az alapvető infrastruktúrát, mint például a csővezetékeket, és a tengeralatti kábeleket.
Fotó: BBC Science focus

Az interplanetáris sokkok hasonló módon jönnek létre, mint egy repülőgépből származó hangrobbanás, ami átlépi a hanghatárt. Amikor a Földhöz közeledő napszél sebessége túllépi a saját hangsebesség korlátját, lökéshullám jön létre. Nem jön létre hangrobbanás, mint a repülőgépnél, hanem mágneses lökéshullám jön létre, ami összenyomja a Föld mágneses mezejét. 

 

Ez a lökéshullám erős elektromosságot generálhat, ami veszélyt jelent bármely elektromos áramot vezető infrastruktúrára. Az erősebb interplanetáris lökések erősebb elektromosságot és sarki fényt eredményeznek – de gyakran a kevésbé intenzív sokkok is jelentős károkat okozhatnak idővel.

 

A legintenzívebb káros hatás, ami az elektromos infrastruktúrát érte, vitathatatlanul 1989 márciusában történt egy súlyos geomágneses vihart követően – Kanadában majdnem 9 órán át leállt a Hydro-Quebec rendszert, és több millió ember áram nélkül maradt.

De a gyengébb, gyakoribb események, mint például az interplanetáris sokkok idővel veszélyt jelenthetnek a földelt vezetékek számára. A tanulmány azt mutatja, az utólökések után meglehetősen gyakran történnek figyelemreméltó geoelektromos áramlások, amire figyelni kell. A kutatócsapat felfedezte, hogy azok a lökések, amik a Földet frontálisan érik nagyobb kiugrásokat okoznak a geomágnesség indukálta elektromos áramban rögtön a hatás után és a rá következő viharok alatt is.

 

Az interplanetáris sokkok szögét a hatást megelőzően két órával előre tudják jelezni, így a szakértők ezeket a felfedezéseket fel tudják használni arra, hogy védelmi intézkedéseket hajtsanak végre a sérülékeny infrastruktúrákat illetően mielőtt a legerősebb sokk beüt.

 

Az egyik dolog, amit az elektromos infrastruktúrák üzemeltetői tehetnek, hogy megóvják a felszerelést az, hogy sokkriadó esetén néhány specifikus elektromos hálózatot kezelnek. Ez megakadályozza, hogy a geomágneses áram csökkentse a felszerelés élettartamát.

De ezzel nincs megoldva a probléma. További kutatás szükséges, hogy hatékonyan megvédjék a kritikus infrastruktúrákat a legnagyobb lökéshullámoktól, amivel a Föld szembenéz.

(Forrás: BBC Science Focus: https://www.sciencefocus.com/)

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről