Búvárok felfedezték a második Antikythera hajóroncsot

Feltárták a hajóroncs törzsének egy nagy részét.
Fotó: Greek Ministry of Culture
Vágólapra másolva!
Miközben a híres Kr.e. 1. századi Antikythera hajóroncsot vizsgálták Görögország déli partja mellett, a búvárok figyelemre méltó, új felfedezéseket tettek. Az egyik egy korábban észrevétlen második hajóroncs, amit ugyanaz az eset okozhatta elsüllyedését, mint az első hajónak. - írja a Biblical Archeology Society honlapján.
Vágólapra másolva!

A roncsot 1900-ban fedezték fel. A régészek az eredeti roncs alatt 600 lábbal újabb feltárásokat végeztek. Nagy mennyiségű kerámiát találtak, ami hasonló ahhoz, amit a roncs helyszínén találtak. És felfedeztek egy másik roncsot is.

 

A második roncs valószínűleg ugyanabból az időszakból származik, mint az első roncs. Ez új kérdéseket vet fel az Antikythera mechanizmussal kapcsolatban: Ugyanakkor süllyedt el a második hajó? Lehet ott több hajó? Mi volt az elsüllyedés pontos oka?

Feltárták a hajóroncs törzsének egy nagy részét.
Fotó: Greek Ministry of Culture / Biblical Archeology Society

Az új hajón kívül a csapat feltárta az eredeti hajó testének egy új szakaszát. Az új szakasz konzerválta a külső burok számos fatábláját és a testhez rézszögekkel csatlakozó számos diagonális vasalt deszkát.

 

Az új szakaszból kiderült a a hajó orientációja. Az ásatás során vett mintákból kiderülhet, hogy milyen fából építették a hajót és lehet, hogy még az eredete is. Több, mint 300 objektumot találtak, köztük 18 márványszobor töredéket, a hajó törzséből való számos strukturális elemet, és több, mint 200 kerámia darabot.

 

A roncsban talált márványszobor lábujja.
Fotó: Greek Ministry of Culture / Biblical Archeology Society

Az Antikythera Mechanizmus egy mechanikai kurblival működő, bonyolult csillagászati naptár volt. Eredetileg egy kenyérpirító méretű fadobozban volt és a világ első mechanikai számítógépének tekintik. 1901-ben fedezték fel egy Kr.e. 1. század közepéből való hajóroncsban Görög sziget déli partja mellett, innen kapta a nevét. Eleinte elhalványult a mellette talált bronzok, ékszerek és érmék mellett, de a fogaskerekek és a mechanizmus ismeretlen használata hamarosan sok hipotézist vetett fel.

Az Antikythera számítógép egy töredéke. A szerkezetet Athénban, a Nemzeti Régészeti Múzeumban őrzik.
Fotó: Marsyas’s photo is licensed under CC-BY-2.5.  / Biblical Archeology Society

Bár tökéletlen és pontatlan, olyan mint egy csillagászati kézikönyv, amit akkor értettek, és ami összekapcsolta az ég és a bolygók mozgását az ókori görögök életével és környezetükkel. Az Antikythera számítógépet Rodoszon egy műhelyben gyártották e Kr.e. 200 é 70 között, és nem volt unikális, mert a klasszikus irodalom egy tucat utalás hasonló eszközt ír le. A technológia azonban elveszett, és a fejlődés páratlan volt az európai katedrálisok középkori órájáig.

(Forrás: Biblical Archeology Society: https://www.biblicalarchaeology.org/)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről