Portugália
ÉLŐ
Franciaország

Ítéletidő jöhet egy közelgő időjárási jelenség miatt

vihar
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP
Vágólapra másolva!
Gyakori hurrikánokat és aszályt okozhat Dél-Amerikában és a karibi térségben a kialakulóban lévő La Nina időjárási jelenség - figyelmeztettek rá a szakértők kedden a Meteorológiai Világszervezet (WHO) által szervezett online konferencián.
Vágólapra másolva!

A La Nina időjárási jelenség az Egyenlítő környékén, a Csendes-óceán középső és keleti részén kezdődik, az óceán megszokottnál hidegebb vize miatt, és 

összefüggésbe hozható a karibi térségben kialakuló árvizekkel, aszályokkal, valamint a hurrikánok gyakoriságának növekedésével.

Hurrikánt és aszályt is hozhat a La Nina
Hurrikánt és aszályt is hozhat a La Nina.
Fotó: AFP

José Luis Stella, a dél-amerikai regionális éghajlati központ szakértője szerint idén már kialakulóban van a La Nina jelenség, és hangsúlyozta, hogy ez komoly hatással lehet az egyébként is szélsőséges időjárásra.

 A szakértők közlése szerint a La Nina miatt Dél-Amerikában ismét számítani lehet a 2020. és 2023. közötti súlyos aszályok megismétlődésére.

A Csendes-óceán trópusi felszínének felmelegedésével járó El Nino időjárási jelenség, és azt felváltó La Nina Dél-Amerikában komoly károkat okoz a mezőgazdaságban a búza, a rizs, a kukorica és más gabonák termesztésében.

Az El Nino jelenség időszakosan - 2-7 évente - jelentkezik és nagyjából 9-12 hónapig tart. A WMO májusi jelentésében azt közölte, hogy 2023-ban az El Nino és az emberi tevékenység okozta éghajlatváltozás miatt a korábbi években feljegyzettnél jóval több természeti katasztrófa sújtotta Latin-Amerikát.

El Nino és La Nina - mit kell tudni róluk?

A Csendes-óceánban normál körülmények között a passzátszelek az Egyenlítő mentén nyugat felé fújnak, és meleg vizet szállítanak Dél-Amerikából Ázsia felé. A meleg víz pótlására hideg víz emelkedik fel a mélyből, ezt a folyamatot feláramlásnak nevezik.

Az El Nino és a La Nina két ellentétes éghajlati jelenség, amely megzavarja a fenti folyamatot.

Az El Nino idején a passzátszelek gyengülnek. A meleg víz keletre, az amerikai kontinens nyugati partvidéke felé tolódik. Az El Niño spanyolul Kisfiút jelent. A dél-amerikai halászok az 1600-as években figyeltek fel először a Csendes-óceánban szokatlanul meleg vízzel jellemezhető időszakokra. Az általuk használt teljes elnevezés El Nino de Navidad volt, mivel az El Nino jellemzően december környékén tetőzik. Az El Nino jelentősen befolyásolhatja időjárásunkat. A melegebb víz hatására a csendes-óceáni futóáramlat (jet stream) elmozdul a semleges helyzetéből és délebbre tolódik. Ennek az elmozdulásnak a hatására az USA és Kanada északi területei szárazabbak és melegebbek lesznek a szokásosnál. A Mexikói-öböl és az Egyesült Államok délkeleti részén azonban ezek az időszakok a szokásosnál csapadékosabbak, és nagyobb az árvizek kialakulásának veszélye.

Az El Nino ellenpárja a La Nina, ami spanyolul Kislányt jelent. A La Nina események idején a passzátszelek még a szokásosnál is erősebbek, így több meleg vizet szállítanak Ázsia felé. Az amerikai kontinens nyugati partjainál a feláramlás fokozódik, ami hideg, tápanyagban gazdag vizet hoz a felszínre. A hideg csendes-óceáni vizek észak felé tolják a futóáramlatot. Ez általában szárazsághoz vezet az Egyesült Államok déli részén, valamint heves esőzéseket és áradásokat okoz a Csendes-óceán északnyugati részén és Kanadában.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről