A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Veszélyes növény miatt tört ki a pánik    

Vágólapra másolva!
Szörnyű égési sérüléseket okozó növény terjed Nagy-Britanniában, amely egyaránt veszélyeztet felnőtteket, gyerekeket és állatokat.
Vágólapra másolva!

A kaukázusi medvetalp (Heracleum mantegazzianum) a zellerfélékre jellemzően furokumarinokat tartalmaz, de a többi növényhez képest sokkal nagyobb mennyiségben. Ez az anyag azon felül, hogy rákkeltő, a bőrt erősen fényérzékennyé teszi. Ehhez a növény puszta megérintése is elegendő, a finom szőröknek köszönhetően. 

A kaukázusi medvetalp Nagy-Britannia legveszedelmesebb növénye, égési sérüléseket, vakságot okozhat.
A kaukázusi medvetalp Nagy-Britannia legveszedelmesebb növénye, égési sérüléseket, vakságot okozhat
Fotó: Leemage via AFP

Ha az érintett bőrfelületet UV-sugárzás éri, a bőr kipirosodik, viszketni kezd, és 16–48 órán belül égési sérülésekre emlékeztető hólyagok jelennek meg rajta.

Ezek helyén feketés, lilás bőrelszíneződések és hegek maradnak vissza. És ha ez nem lenne elegendő baj, a szembe kerülve átmeneti vagy akár tartós vakságot is okozhat.

Már késő védekezni ellenük

A Daily Mail cikke szerint brit szakértők most arra figyelmeztetnek, hogy a szigetországban a növény elképesztő mértékben elterjedt, ez pedig azért baj, mert az iskolai vakáció miatt a fiatalabbak sok időt töltenek a szabadban, a sérülések kockázata pedig megnő.

Március-április környékén kezdjük először észlelni a magoncok megjelenését. Az évnek ebben a szakaszában a növények még kisebbek és kevésbé veszélyesek, így a legtöbb védekezési munkát ekkor végezzük. Mire elérkezünk az évnek ehhez az időszakához, a kaukázusi medvetalp nagyra nő, és veszélyessé válik. Ilyenkor már a szakértők is tartják a távolságot a növénytől”

– mondta Callum Sinclair, az invazív növények visszaszorításával foglalkozó Scottish Invasive Species Intiative projektmenedzsere, aki szerint nem maradt más lehetőség, mint a lakosság figyelmeztetése.

A veszélyt jól érzékeltetik a növénnyel érintkező áldozatok beszámolói. Egy brit nő kezén például szőlőszem nagyságú, borzalmasan fájdalmas hólyagok nőttek, a gyógyulási folyamat pedig rettenetesen hosszú ideig tartott.

Dísznövényként hurcolták Nagy-Britanniába, aztán megtörtént a baj

A kaukázusi medvetalp nem csak Skóciában, hanem az egész Egyesült Királyságban elterjedt. Nevéből következik, hogy eredetileg a Kaukázus területén volt őshonos, de 1817-ben dísznövényként Nagy-Britanniába hurcolták. Idővel elszabadult, mára pedig az egész országot meghódította. 

A betolakodót 2015-ben Nagy-Britannia legveszélyesebb növényévé nyilvánították.

Viszonylag könnyen megkülönböztethető a Nagy-Britanniában honos, kevésbé veszélyes rokonától, a közönséges medvetalptól, ugyanis jóval nagyobbra nő nála, magassága elérheti akár a hét métert is.

A kaukázusi medvetalp egyébként Magyarországon is jelen van, és hazánkban is igen elterjedtté vált.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!