Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Megfejtették a Marsról érkezett titokzatos üzenetet

Mars
Fotó: Science Photo Library via AFP
Vágólapra másolva!
A közelmúltban az emberek szerte a bolygón kihívást kaptak az égiektől: fejtsenek meg egy kódolt üzenetet. A jelet Daniela de Paulis, a SETI Intézet rezidens művésze készítette. A cél egy idegen üzenet szimulálása volt, amely eredetileg a Földön született, de a Marsról küldték a bolygónkra.
Vágólapra másolva!

A Sign In Space (Jel az űrben) az Európai Űrügynökség (ESA) egyik projektje. Az üzenetet egyik űrszondájuk, a Mars körül keringő ExoMars Trace Gas Orbiter (TGO) sugározta a Földre 2023. május 24-én, helyi idő szerint 21 órakor. A jelet 16 perccel később fogta a SETI teleszkópja. Az üzenet világszerte nagy érdeklődést váltott ki, és több mint 4000 ember csatlakozott a kód megfejtésébe – írja az IFL Science.

Mars, illustration
Egy komplex matematikai modell segített értelmezni a Marsról küldött üzenetet.
Fotó: Science Photo Library via AFP

A helyes megoldást idén június 7-én mutatta be egy apa-lánya páros. Megnézték a titkosított üzenetet, figyelembe véve annak lehetőségét, hogy az összefüggésbe hozható egy híres számítási modellel, az úgynevezett sejtautomatával.

Ebben a modellben a cellák "élőknek" vagy "halottaknak" tekinthetők, és meghatározott szabályok szerint fejlődnek. A modell segítségével látszólag értelmetlen, nullákból és egyesekből álló kódsorokból olvasható ki értelmes üzenet.

Mit tartalmazott az űrből jött üzenet?

A Unity játékmotor segítségével az üzenetet 6256 alakították át, hogy végül értelmezhető adatokat kapjanak.

A kódsor valójában öt aminosav képét rejtette.

Az aminosav a fehérjék alapvető építőköve. Minden aminosavban megtalálható két alapvető funkciós csoport: az aminocsoport és a karboxilcsoport. A legegyszerűbb aminosav a glicin, amely fehér, édes ízű por. 20 (újabb kutatások szerint több) esszenciális aminosav létezik, ezekből épülnek fel szervezetünk fehérjéi.

Az idegenek szándékainak értelmezése

A tudományt és a művészetet ötvöző kísérletnek ezzel még nincs vége. De Paulis úgy képzelte el a kihívást, hogy utánozza azt, amivel az emberiségnek egy idegen jel fogadásakor szembe kell néznie. Ezt követően pedig jöhet a munka következő fázisa, 

vagyis annak értelmezése, hogy mit jelent a jel, és miért pont ennek az öt aminosavnak a képét sugározták a Földre.

Tavaly óta több mint 54 000 üzenet érkezett a projekthez kapcsolódóan, és a csapat reméli, hogy még többen csatlakoznak a már ott lévő több ezer emberhez, hogy megvitassák, véleményezzék és javasolják az űrből érkező jel lehetséges jelentéseit.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről