Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Meglepő, de hatásos vegyületet találtak a mentális problémák kezelésére

Coloradói folyami varangy (Incilius alvarius)
A Coloradói folyami varangy (Incilius alvarius) vegyületével a mentális problémák kezelésére?
Vágólapra másolva!
A Coloradói folyami varangy (Incilius alvarius) egyik vegyülete gyors és erőteljes pszichedelikus hatásaival tűnik ki. A kutatók ezért feltették a kérdést: vajon a kapcsolódó, laboratóriumi készítmények segíthetnek a mentális problémák kezelésében?
Vágólapra másolva!

Áttörés a mentális problémák kezelésében

Johannes Reckweg 2016-ban érkezett Hollandiába, hogy a neuropszichológia mesterképzéséhez kapcsolódó kutatásokat végezzen, de nem számított arra, hogy megismerkedik egy olyan pszichedelikus vegyülettel, amely egy varangyban rejtőzik. A stimulánsokkal kapcsolatos kutatásai azonban egy másik anyaghoz vezették, amely hamar felkeltette az érdeklődését: az 5-MeO-DMT.

Ez váltotta ki belőlem a farmakológiai vagy pszichofarmakológiai kutatás e témája iránti rajongásomat, mert nagyon kíváncsi voltam arra, hogy ezek a drogok vajon hogyan hatnak az emberi viselkedésre 

– mondta Reckweg a ZME Science online tudományos portálnak, hozzátéve, hogy bár a természetes hallucinogén megtalálható néhány növényben és gombában, a legismertebb forrása a Coloradói folyami varangy (Incilius alvarius): egy zöldesszürke kétéltű, amely az Egyesült Államok délnyugati részén és Mexikó északnyugati részén él. 

Coloradói folyami varangy (Incilius alvarius)
A Coloradói folyami varangy (Incilius alvarius) vegyületével a mentális problémák kezelésére?
Fotó: Pinterest

A pszichedelikus szer megszerzéséhez az orvvadászok összenyomják a varangy mirigyeit, hogy azok tejszerű toxint válasszanak ki, amely más molekulákkal együtt 5-MeO-DMT-t tartalmaz. Bár a kétéltű általában túléli ezt a folyamatot, 

a természetvédők arra figyelmeztetnek, hogy az egykor ismeretlen pszichoaktív vegyület iránti növekvő kereslet nyomást gyakorolhat a varangypopulációra.

 Szerintük ez újabb kockázatot jelent egy olyan kétéltű számára, amelyet már így is fenyeget a száraz időjárás, a zsugorodó élőhely és a betegségek.

 

Képes enyhíteni a nyomasztó mentális tüneteket

A szakemberek most az 5-MeO-DMT szintetikus formuláinak tanulmányozásán és kifejlesztésén dolgoznak a nehezen kezelhető mentális zavarok, többek között a depresszió, a szorongás és a poszttraumás stressz zavar kezelésére. Korlátozott vizsgálatok arra utalnak, hogy az 5-MeO-DMT-nek valódi gyógyászati értéke lehet, de további kutatásokra van szükség. Ha hatásosnak bizonyul, a gyors és erős hatásával kitűnő vegyület olcsóbb alternatívája lehet a hosszabb hatású és így drágábban beadható pszilocibinnek és LSD-nek. 

Nagy az izgalom ezen a területen. Szerintem azonban ebből egy kicsit vissza kell venni, hogy tényleg biztosak lehessünk abban, hogy jó szándékkal tesszük mindezt és időt szánunk arra, hogy valóban megértsük, ami történik

 – magyarázta Anya Ragnhildstveit, a Pneuma Science Pszichedelikus Kutatási Központ kutatási igazgatója.

 Incilius alvarius
Az Incilius alvarius a kétéltűek osztályába a békák rendjébe és a varangyfélék családjába tartozó faj
Fotó: Saguaro National Park; Illustration by Undark

Ha a bizonyítékok egyértelműen bizonyítani tudják, hogy a szintetikus 5-MeO-DMT képes enyhíteni a nyomasztó mentális tüneteket, ez egy fontos kezelési lehetőség lehet a jövőben. A tudósok szerint azonban

 egyetlen gyógyszer sem működik mindenkinél, tehát lehetnek olyan betegek, akik nem reagálnak bizonyos pszichedelikumokra, „de nagyon is jól reagálhatnak az 5-MeO-DMT-re”.

Emlékeztettek: a vegyületet először 1936-ban szintetizálták Toshio Hoshino és Kenya Shimodaira japán tudósok – jóval azelőtt, hogy a varangyban azonosították volna azt. Az eddigi kísérletek alapján úgy tűnik, hogy a gyógyszer gyakran intenzív érzelmi és fizikai reakciókat vált ki a felhasználókban, ezért a klinikai vizsgálatoknak szigorú biztonsági kritériumokat kell követniük. A betegek azonban leginkább megnövekedett elégedettségről számoltak be az 5-MeO-DMT tapasztalata után, és a kutatók szerint bár meglehetősen rövid ideig érezhető a hatása, de rövid időn belül mély misztikus élményeket okoz, miközben „a stresszhez kapcsolódó különböző biomarkerek, valamint a gyulladással összefüggő biomarkerek csökkenése egyértelmű.

A varangy vegyület orvosi alkalmazására azonban még várni kell.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről